Herceg Novi: MANKS nezadovoljan politikom prema nevladinom sektoru

Ističu da nakon javnih konkursa o raspodjeli sredstava nevaldinim organizacijama, javnost nije upoznata ko je i koliko sredstava dobio
0 komentar(a)
bazen, Škver, Foto: Slavica Kosić
bazen, Škver, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.11.2016. 17:55h

Mreže aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novi (MANKS) optužuje lokalnu vlast da netransparentnom podjelom finasijskih sredstava utiče na rad nevladinih organizacija. “Nezadovoljni smo saradnjom sa lokalnom upravom, bez obzira na to da li smo ili ne podržani finansijski u proteklom periodu”

“Prije nešto više od mjesec dana akteri nezavisne kulturne scene Herceg Novog uputili su zahtjev Opštini Herceg Novi: Sekretarijatu za društvene djelatnosti, nadležnom za rad nevladinih organizacija i kabinetu Predsjednice Opštine u kojem je traženo da se OBJAVE odluke o raspodjeli sredstava za rad nevladinih organizacija u 2016. godini. Povod za takav korak je bila činjenica da su probijeni svi mogući zakonski rokovi za podršku i realizaciju projekata u ovoj godini”, navodi se u saopštenju MANKS-a.

Ističu da nakon javnih konkursa o raspodjeli sredstava nevaldinim organizacijama, javnost nije upoznata ko je i koliko sredstava dobio.

“Pojedine organizacije, se pet mjeseci nakon isteka konkursa, pozivaju pojedinačno na razgovore i da potpišu Ugovore o sufinansiranju“, navodi se u saopštenju.

MANKS ističe dalokalnoj upravi poslati i “ navedeni i predlozi za unaprijeđenje saradnje sa civilnim sektorom: blagovremeno raspisivanje konkursa , u ovoj za narednu godinu, , transparentnost oko javnih prostora kojima grad raspolaže, a mogu biti korišćeni za rad organizacija i pojedinaca koji imaju stvaralački potencijal a nemaju prostor za to.

“Na koji način se odlučuje o tome kako se troši naš novac i novac naših sugrađana? Ko i kako odlučuje o korišćenju prostora u vlasništvu grada? Da li se, ako je već uočeno da postojeće procedure ne funkcionišu, može započeti promjena u sistemu?”, pitaju u MANKS-u.

Ukazujemo na krizu nezavisne scene koja se između ostalog manifestuje i gašenjem nekih višegodišnjih manifestacija, te od strane javnog sektora preuzimanjem drugih - Poslednji vikend jula dugo godina je bio termin za Noć kulture - ove godine Noć kulture izostala je iz kalendara manifestacija, Međunarodni dječji karneval 2016. bio je na ivici otkazivanja, status i prostor za rad Hercegnovskog pozorišta nisu riješeni ni nakon pet godina od iseljenja iz Palate Burovina…

“Insistiramo na odgovorima i promjenama u dosadašnjem sistemu odlučivanja i postupanja, u interesu građana, koji u radu civilnog sektora mogu da prepoznaju platformu za razvoj potencijala u oblasti kulture i stvaralaštva”!, zaključuje se u saopštenju MANKS-a.

Lokalna uprava prepoznale nedostaku u kriterijumima za raspodjelu sredstava

Iz Sekretarijat za društvene djelatnosti kažu da se uvažava i prihvata sugestiju Mreže aktera nezavisne kulturne scene (MANKS) ds e Odluka o dodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2016. Godinu objavi javno.

“Smatramo da je svim nevladinim organizacijama omogućeno da lako i direktno kontakrtiraju nadležne u Sekretarijatu – zakazujući prijem ili putem telefona, za sve eventualne primjedbe ili sugestije”, tvrdi se u odgovoru iz lokalne uprave.

Tvrde i da “neke od nevladinih organizacija koje su dobile stredstva za projekte u prethodnoj godini nisu ispunile svoje ugovorom definisane obaveze, kao i šta je odužilo proces donošenja Odluke o dodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2016. godinu. Osim činjenice da je Budžet Opštine usvojen u aprilu ove godine, treba dodati da je postupak prolongirala i činjenica da nevladin sektor nije imenovao svog predstavnika za člana Komisije”, navodi se u odgovoru iz lokalne uprave. .

Ističu da je “lokalna uprava već prepoznala nedostatke Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, te se u skladu s tim i postupa kako bi ona bila izmijenjena. Opština Hreceg Novi će kao i do sada ulagati napor da obezbijedi prostorne uslove za rad nevladinog sektora i pored nepostojanja zakonske obaveze za to.

“Finansijsku podršku lokalne uprave imaju i imaće, u skladu sa mogućnostima, sve nevladine organizacije za projekte koji se ocijene kao korisni i poželjni, a koje su prepoznate kao odgovoran saradnik lokalne uprave u kreiranju kulturnog i ukupnog društvenog ambijenta grada”, zaključuje se u odgovoru MANKSu iz lokalne uprave.

Bonus video: