Mijatović: Da se kazne odgovorni za zločine nad novinarima

"Vlasti u regiji OEBS ne uspijevaju da preduzmu mjere kako bi smanjile veliki broj napada na novinare, ni da se suoče sa pitanjem nekažnjivosti zločina", rekla je Mijatović
2 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2016. 13:28h

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović danas je pozvala sve države članice te organizacije da pronađu i kazne one koji su počinili zločine nad novinarima i navela da je zastrašujuća činjenica da devet od deset ubistava novinara nije riješeno.

"Vlasti u regiji OEBS ne uspijevaju da preduzmu mjere kako bi smanjile veliki broj napada na novinare, ni da se suoče sa pitanjem nekažnjivosti zločina", rekla je Mijatović.

Ona je navela da Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obilježava danas, treba da bude podsjetnik da je neophodan zajednički napor kako bi se rasvijetlili zločini nad novinarima.

Mijatović je dodala da je zastrašujuća činjenica da devet od deset ubistava novinara nije riješeno i da većina fizičkih napada na novinare nijesu istražena, prenosi Tanjug.

"Ova statistika pokazuje da nikad ne smijemo da prestanemo da se borimo i da ne smijemo da odustanemo od borbe za bezbjednost novinara i slobodu medija", kazala je ona.

Spisak ubijenih novinara, čiji krivci još nijesu kažnjeni, uključuje novinare Slavka Ćuruviju, Duška Jovanovića, Milana Pantića, Georgija Gongadzea, Martina O" Hagana, navedeno je u saopštenju.

"Imena ovih hrabrih novinara nijesu samo dokaz neuspjeha zaštite predstavnika medija, već i dokaz niske ili nikakve političke volje da se bavi pitanjem nekažnjivosti zločina. Nije dovoljno da se samo priča o tome, mnoge zemlje moraju da pretvore te riječi u djela", rekla je predstavnica OEBS za slobodu medija.

U decembru 2013. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i usvojila Rezoluciju o bezbjednosti novinara.

Bonus video: