"Mediji koji pišu o vezama vlasti i kriminala ne mogu računati na zaštitu države"

On takođe navodi da se za sve ove godine niko iz Uprave policije i Tužilastva nije čak ni disciplinski odgovarao, a kamoli bio smjenjen, te da to pokazuje nespremnost ili nesposobnost nadležnih da ambijent za novinarsku profesiju u Crnoj Gori učine kvalitetnijim
51 pregleda 11 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Savo Prelević
Nikola Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2016. 13:55h

Novinari i mediji koji pišu o vezama vlasti i organizovanog kriminala, o korupciji na najvišem nivou ne mogu računati na zaštitu države. Jer do sada su rešavani samo slučajevi koji nemaju politicku pozadinu, rekao je danas Nikola Marković, predsjednik Komisije za istrage napada na novinare.

On je dodao da se Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima i ovaj put u Crnoj Gori dočekuje sa brojnim neriješenim slučajevima napada na novinare i imovinu medija.

"Ubistvo Duška Jovanovića, napadi na redakciju "Vijesti", pokušaji ubistva Tufika Softića, prebijanje novinara i šikaniranje medija tokom prošlogodišnjih protesta dokaz su nedostatka političke volje, ali i profesionalnih kapaciteta da se svi nalogodavci i izvršioci napada na novinare pronađu i privedu pravdi" rekao je Marković.

On se najprije osvrnuo na napad na novinara Tufika Softića, a onda i o zakašnjeloj reakciji Vlade za raspisivanje nagrade za informaciju o ubistvu Duška Jovanovića.

"Najsliklovitiji primjer u kakvim uslovima rade medijski poslenici jeste podatak da se upravo na dan kad međunarodne organicaje obilježavaju okončanje nekažnjivosti nad novinarima navršava se devet godina od napada na Tufika Softića, a država ne samo da nije pronašla i kaznila krivce, već je i zvanično odustala od njihovog gonjenja. Takav maćehinski odnos najbolje ilustruje činjenica da je Vlada tek nakon dvogodišnjeg javnog pritiska pristala da raspiše nagradu za informacije o ubistvu Duška Jovanovića, iako je od tog zločina prošlo više od 12 godina. Opstrukcija na koju je Komisija za istraživanje napada na novinare nailazila u prethodnom periodu prije svega od strane Uprave policije koja je najpozvanija da zajedno sa tužilastvom rešava napada na novinare samo dodatno obeshrabruje da će nalogodavci i izvšioci napada na naše kolege biti pronađeni. Jer čim smo počeli da otkrivamo propuste u istragama i pokazujemo nemar i bahatost, bilo nam je onemogućeno da pristupimo valjanoj dokumentaciji. Umjesto toga pokušala se zadovoljiti forma kako bi se makar prividno ispunile obaveze i evropske agende", rekao je Marković.

On takođe navodi da za sve ove godine niko iz Uprave policije i Tuzilastva nije čak ni disciplinski odgovarao, a kamoli bio smjenjen, te da to pokazuje nespremnost ili nesposobnost nadleznih da ambijent za novinarsku profesiju u Crnoj Gori učine kvalitetnijim.

"Ovo je prilika da se istakne da naš kolega Jovo Martinović već godinu dana čami u istražnom zatvoru iako sve ukazuje da je samo radio svoj posao i da nema nikave veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret. Da li je Martinović žrtva sopstevnog pisanja i saznanja o raznim sumnjivim poslovima tek ćemo vidjeti. Ali ono sto već sada možemo utvrditi jeste da novinari i mediji koji pišu o vezama vlasti i organizovanog kriminala, o korupciji na najvišem nivou ne mogu računati na zaštitu države. Jer do sada su rešavani samo slučajevi koji nemaju političku pozadinu", izjavio je Marković.

Marković je za kraj naveo slučajeve kojima prijeti zastarjelost.

"Ostalima kao da je sudbina da dočekaju zastaru kada će i formalno pravno prestati da postoji mogućnost gonjenja izvršilaca. Za samo godinu i po nastupa zastara za tri veoma važna slučaja za crnogorsko novinarstvo i to:

- napad na Mladena Stojovića gdje zastara nastupa 23.05.2018. godine

- napad na Tufika Softića iz 2013. godine gdje zastara nastupa 11.08.2018. godine

- podmetanje eksploziva ispred redakcije gdje zastara nastupa 26.12.2018. godine;

Ni do danas nalogodavci,organizatori i izvršioci nijesu pronađeni. Bojim se da ćemo, ako se nešto ne promijeni, i naredne godine moći samo da konstatujemo da se ništa nije popravilo", zaključio je Marković.

Bonus video: