Od spomenika u Baru ostala tabla lima

Đuro Marković, koji je na Skupštini dobio novi mandat da vodi barsko Udruženje, istakao je da ima moralnu obavezu da ukaže na nešto “što do sada nažalost nije urađeno” - izgradnju spomen-obilježja na mjestu logora. On je podsjetio da je još 1972. zamišljena gradnja spomen-parka površine dva hektara
159 pregleda 0 komentar(a)
Spomenik u Baru, Foto: Radomir Petrić
Spomenik u Baru, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 31.10.2016. 20:41h

Skupština Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i antifašista Bara obnovila je inicijativa da se konačno na dostojan način obilježi stradanje ljudi u zloglasnom barskom koncentracionom logoru.

Inicijativu da se podigne spomen-obilježje podržao je i predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.

Fašistički koncentracioni logor osnovale su italijanske okupacione vlasti septembra 1942. a godinu kasnije preuzeli su ga Njemci.

Rasformiran je krajem oktobra 1943. nakon što je za 14 mjeseci kroz njega prošlo 10.000 ljudi, od kojih oko 1.000 žena i nekoliko stotina staraca i djece.

Đuro Marković, koji je na Skupštini dobio novi mandat da vodi barsko Udruženje, istakao je da ima moralnu obavezu da ukaže na nešto “što do sada nažalost nije urađeno” - izgradnju spomen-obilježja na mjestu logora. On je podsjetio da je još 1972. zamišljena gradnja spomen-parka površine dva hektara.

Potom je površina smanjena na 4.000 kvadratnih metara, a 1988. oivičene su saobraćajnice kroz spomen-park i donesene kamene gromade.

Naveo je da je novi projekat urađen 2013. godine, a 27. oktobra te godine ponovo postavljen kamen-temeljac na platou ispred bivšeg hotela “Agava”.

Danas je park potpuno devastiran, a materijal pokraden.

“Dobili smo rješenje Zavoda za zaštitu spomenika po kojem je koncentracioni logor u Baru uveden u registar spomenika kulture... po rješenju iz 1967... Udruženje će svim silama nastojati da mjesto stradanja crnogorskih rodoljuba konačno dobije spomen-obilježje”, naglasio je Marković.

Projekat iz 2013. predviđa parterno uređenje spomen-obilježja sa centralnim amfiteatrom i fontanom sa spomen-česmom, uz autentično kameno korito sačuvano iz logora i uređenim javnim površinama.

Spomen-kompleks nalazi se i simbolično između ulica Jovana Tomaševića, Branka Čalovića, Jugoslovenske narodne armije i Obale 13. jula.

Srzentić je na Skupštini Udruženja poručio Markoviću da istraje u svom naumu, s obzirom da je otkriće rješenja Zavoda sada dalo mogućnost da se u izgradnju spomenika , pored Opštine Bar, uključe i Vlada i Zavod za zaštitu spomenika .

Stratište u korovu, u jednom danu strijeljano 180 ljudi

Ranije je bilo volje da se obilježi stratište, o čemu svjedoče borovi zasađeni prije 50 godina i ostaci pješačkih staza koji su bili dio tadašnjeg Pionirskog parka.

Danas, samo betonsko korito zaraslo u šiblje i limena tabla koju je dobro nagrizao zub vremena svjedoče da je kod bivše “Agave“ bio fašistički koncentracioni logor.

Na prostoru površine šest hektara, opasanom bodljikavom žicom sa visokim stražarnicama, mitraljezima i reflektorima, bilo je 28 baraka kapaciteta od oko 100 ljudi, podijeljenih na ženski i muški dio. U logoru su, prema istorijskim izvorima, umrle 34 osobe, među kojima i jedno dijete od nepune dvije godine. Iz logora su Italijani 25. juna 1943. izveli i strijeljali 180 logoraša u sedam crnogorskih gradova, od kojih 30 na Reni u Baru.

Bonus video: