Aerodrom crnogorski, svjetla i dalje srpska

Nadležni kažu da ne očekuju nikakve probleme s tim u vezi, odnosno da “Air Serbia“ prihvata da je Crna Gora isplatila JAT-u svu imovinu...
256 pregleda 11 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.10.2016. 19:13h

Upravni postupak kojim bi i posljednji dio imovine aerodroma Tivat trebalo sa Srbije da bude prepisan na Crnu Goru još je u toku, potvrđeno je "Vijestima" iz Uprave za nekretnine (UZN).

Više od 13 godina nakon što je Crna Gora preuzela aerodrome u Tivtu i Podgorici od srpske aviokompanije JAT, dio imovine tivatske vazdušne luke na papiru je i dalje u vlasništvu Srbije.

Na parceli su instalirana prilazna svjetla PAPI sistema tivatskog aerodroma.

Katastarska parcela 31 upisana u Katastarskoj opštini "Privredna zona" u opštini Kotor, a koja pripada tehnološkoj funcionalnoj cjelini aerodroma Tivat, i dan-danas se vodi na vlasnika - "Društveno preduzeće JAT Beograd".

Tako piše u aktuelnom listu nepokretnosti boj 4 za KO Privredna zona Kotor, koji se vodi u evodenciji Uprave za nekretnine Crne Gore - Područna jedinica Kotor.

Po tom papiru, zvanični vlasnik zemljišta od 19.733 kvadrata koje se nalazi u nastavku praga piste 140 tivatskog aerodroma u pravcu istoka, je država Srbija koja je bila i ostala većinski vlasnik nekadašnjeg JAT-a, današnje aviokompanije "Air Serbia".

"Kod Područne jedinice UZN Kotor u toku je ponovni postupak po zahtjevu preduzeća 'Aerodromi Crne Gore' za upis prava korišćenja na katastarskoj parceli 31, površine 19.733 kvadrata. Naime, prvobitnim rješenjme koje je poništeno od strane drugostepenog organa, odbijen je zahtjev ACG za upis prava korišćenja na toj parceli, iz razloga što su predmet ugovora Aerodrom Podgorica, sa svim objektima i prostorijama sve upisano u LN br.2656 KO Golubovci i Aerodrom Tivat sa svim objektima i prostorijama, sve upisano u LN br.16 KO Mrčevac, odnosno što predmet ugovora nije i katastarska pacela 31 u KO Privredna zona Kotor“, objašnjavaju iz UZN.

Sporna parcela nalazi se uz Jadransku magistralu, u blizini raskrsnice Tivat-Budva-Kotor.

Sve ostale nekretnine u kompleksu vazdušne luke Tivat, a koje se nalaze u administrativnim granicama Opštine Tivat i pod nadležnošću tivatske Područne jedinice Uprave za nekretnine, već odavno su uredno upisane na državu Crnu Goru kao vlasnika.

Iz ACG su ranije kazali da je kompletna imovina vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu isplaćena JAT-u odnosno državi Srbiji po ugovoru o preuzimanju aerodroma iz 2003. i da jedini razlog zašto u katastru na crnogorsku državu nije prenijeta i sporna pacela tivatskog aerodroma leži u neažurnosti kotorskog odjeljenja UZN.

Iz Uprave kažu da je u toku upravni postupak po zahtjevu ACG iz decembra 2008. za upis i te parcele.

"S tim u vezi, u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica, održana je usmena javna rasprava kojom prilikom je punomoćniku kompanije 'Air Serbia' a.d. Beograd, kao pravnom sljedbeniku DP 'JAT' Beograd, omogućen dodatni rok za izjašnjenje, a nakon prikupljanja kompletne dokumentacije i zauzimanja stava na nivou kompanije", objašnjavaju iz UZN.

U ACG "Vijestima" je nezvanično rečeno da ne očekuju nikakve probleme s tim u vezi, odnosno da „Air Serbia“ prihvata da je Crna Gora isplatila JAT-u svu imovinu vazdušnih luka u Tivtu i Podgorici, pa time i spornu parcelu.

Bonus video: