Vježba pokazala spremnost kapaciteta Crne Gore

Manza je izrazio zahvalnost nadležnim organima Crne Gore na logistici koju su pružili prilikom organizacije veoma kompleksne vježbe "Crna Gora 2016"
165 pregleda 2 komentar(a)
Džon Manza Ministarstvo odbrane, Foto: Mod.gov.me
Džon Manza Ministarstvo odbrane, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 31.10.2016. 16:45h

Vježba "Crna Gora 2016" od velikog je značaja, jer nedvosmisleno ukazuje na spremnost kapaciteta Crne Gore da i ubuduće organizuje slične aktivnosti Alijanse, ocijenio je zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za operacije, Džon Manza.

Načelnica Direkcije za NATO i Evropsku uniju (EU), Alma Adrović, sastala se danas sa Manzom, koji boravi u Podgorici u okviru vježbe „Crna Gora 2016“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Adrović je izrazila zadovoljstvo što Crna Gora ima priliku da bude domaćin te veoma značajne NATO vježbe.

"Što je još jedan od pokazatelja jasnog opredjeljenja naše zemlje u pogledu učešća u svim oblicima zajedničkih aktivnosti sa NATO“, kazala je Adrović.

Ona je dodala da se, na osnovu dinamike ratifikacije Protokola o pristupanju, koji je do sada potpisalo 12 zemalja članica, može očekivati da će cjelokupan proces za punopravno članstvo biti završen na proljeće naredne godine.

Manza je, kako se navodi, izrazio zahvalnost nadležnim organima Crne Gore na logistici koju su pružili prilikom organizacije veoma kompleksne vježbe "Crna Gora 2016“.

"Ocijenio je da su ovakve aktivnosti od velikog značaja, jer nedvosmisleno ukazuju na spremnost kapaciteta Crne Gore da i ubuduće organizuje slične aktivnosti Alijanse“, kaže se u saopštenju.

Manza je kazao da očekuje da će naredne godine na vježbi tog tipa, koja će biti organizovana u Bosni i Hercegovini, Crna Gora učestvovati kao punoprava članica NATO.

"Takođe, iskoristio je priliku i pozitivno ocijenio dosadašnje učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnim misijama i operacijama, naročito u NATO misiji u Avganistanu“, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i načelnik Odjeljenja za vojno-vojno saradnju u Generalštabu Vojske Crne Gore, pukovnik Ilija Daković, predstavnik NATO Odjeljenja za civilno planiranje, Stefano Santamato, kao i savjetnik u Direkciji za NATO i EU, Nikola Radunović.

Bonus video: