Vujanović: Istorija naše državnosti neraskidivo je vezana za stvaranje društva jednakih prava

On je u čestitki naveo da su dužnost sudije i značaj suda u bogatoj istoriji i tradiciji razvoja crnogorskog sudstva uvijek imali posebnu vrijednost kao fundamentalan oslonac sveopšteg društvenog napretka
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2016. 10:00h

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitao je svim nosiocima sudske vlasti Dan sudstva i poželio im uspješno i predano obavljanje tih zahtjevnih dužnosti od velikog društvenog značaja.

On je u čestitki naveo da su dužnost sudije i značaj suda u bogatoj istoriji i tradiciji razvoja crnogorskog sudstva uvijek imali posebnu vrijednost kao fundamentalan oslonac sveopšteg društvenog napretka.

“Istorija naše državnosti neraskidivo je vezana za stvaranje društva jednakih prava - obezbjeđivanje ambijenta u kome će dominirati nezavisnost sudske vlasti i beskompromisna primjena zakona”, kaže se u čestitki.

Kako se navodi, zbog toga sa neskrivenim ponosom podsjeća na bogatu istoriju sudske vlasti i okosnicu njenog razvoja koja ima ishodište u prije više od dva vijeka nastalom Zakoniku opščem crnogorskom i brdskom, ali i konstituisanju institucije Velikog suda.

Time je, dodaje se, nakon crnogorske samostalnosti 1879. godine postignut nivo sudske zaštite i pravne sigurnosti ravan najnaprednijim državama i pravosudnim sistemima toga doba.

“Danas, nakon deset godina obnovljene državne samostalnosti sa ponosom možemo reći da smo dosljedni baštinici ovih svijetlih tekovina”, poručio je Vujanović.

Kako je kazao, Crna Gora, u skladu sa reformskim i integracionim državnim prioritetima, odlučno gradi društvo demokratskih vrijednosti u kom na normativnim reformama utemeljena nezavisna sudska vlast snaži i afirmiše ugled i autoritet sudijske funkcije, jednaku primjenu zakona za sve i vladavinu prava, koji su istinski temelj društvenog napretka kojem bezrezervno teži.

Bonus video: