Mitrović: Bijelo Polje je lider u Crnoj Gori po lošoj saradnji sa civilnim sektorom

"I 2015. godine nijesu isplaćena sredstva za OCD, a za 2016. godinu, konkursa još uvijek nema iako smo na samom kraju godine", kazao je on
0 komentar(a)
Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.10.2016. 14:24h

NVO Mreža Sjevera, u čiji sastav ulazi 26 članova, ukazala je na loš odnos i saradnju lokalnih uprava na sjeveru i organizacija civilnog društva.

Član savjeta Mreže Milorad Mitrović kazao je da lokalne uprave isključuju predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) iz procesa donošenja odluka na lokalnom nivou.

"Neke Opštine izdvajaju minimalna novčana sredstva iz svojih budžeta za finansiranje projekata. Ta sredstva se često i ne rasporede u onom obimu kako je budžetom planiranio za tu godinu. Takođe, značajan broj Opština kao što su Bijelo Polje i Pljevlja često preskaču godišnje konkurse i uopšte ne raspodijele namjenska sredstva opredijeljena za realizaciju planiranih projekata OCD-a", kazao je Mitrović.

On je dodao da je Bijelo Polje lider u Crnoj Gori po lošoj saradnji sa OCD, a Opština Bijelo Polje uopšte nije raspisala konkurs za raspodjelu sredstava OCD za 2014. godinu iako se redovno budžetiraju novčana sredstva za tu namjenu.

"I 2015. godine nijesu isplaćena sredstva za OCD, a za 2016. godinu, konkursa još uvijek nema iako smo na samom kraju godine", kazao je on.

Mitrović je naglasio da je Komisija za raspodjelu sredstava NVO preuzela odgovornost na sebe i nakon izutetno loše javne rasprave na kojoj je bilo svega šest predstavnik loklanih OCD ( inače miljenika lokalne uprave) uputila predlog prema Skupštini na usvajanje, što predstavlja klasičan konflikt interesa članova komisije.

"Takav odnos komisije je blamaža za NVO sektor i katastrofa za normativno-pravni okvir. Nezapamćeno je i u dosadašnjoj praksi nezabilježeno da komisija za raspodjelu sredstava radi Odluku o raspodjeli sredstava OCD, bez učešća predstavnika nevladinih organizacija na koje se taj dokument i odnosi. Njihov nacrt odluke je sam po sebi nakaradan jer eliminiše učešće predstavnika OCD u kreiranju pomenute odluke, ali i u samom procesu pravedne raspodjele sredstava", navodi Mitrović.

Iz te organizacije su pozvali predsjednika Opštine Bijelo Polje da pod hitno organizuje sastanak sa NVO i uvjeri se u navode koje Mreža iznosi, ali i da zaustavi namjere "otuđenih centara moći" iz NVO i Opštine.

"Podsjećanja radi, jedni te isti ljudi iz NVO sektora godinama unazad dobijaju sredstva iz budžeta opština, što nije dobra praksa, čime se ne doprinosi demokratizaciji društva i razvoju civilnog sektora, već naprotiv“, kazao je Mitrović.

Bonus video: