Martinović: Na "Mediteranu" su očito žmurili

Upitan da li će Baboviću oduzeti titulu, prorektor za nastavu “Mediterana” Janko Radulović kazao da nije upoznat sa presudom
71 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2016. 06:09h

Univerzitet "Mediteran" moraće da dokaže da nema udjela u plagijatu člana Savjeta mladih DPS-a Milana Babovića.

To je juče saopštio advokat Nikola Martinović, nakon što je Privredni sud utvrdio da je Babović plagirao magistarski rad.

U "djelimičnoj presudi" od 23. oktobra piše da je Babović povrijedio autorsko pravo tužioca Petra Martinovića, tako što je prepisao dio njegovog magistarskog rada.

Advokat Martinović ističe da će u drugom dijelu procesa biti utvrđena navodna odgovornost "Mediterana", nakon što je Privredni sud, "prvostepenom odlukom jasno presudio da se radi o plagijatu".

"Da je ta ustanova (Mediteran) radila shodno pravilima, ne bi ni došlo do ovoga. Sud je cijenio da treba prvo utvrditi da li se zaista radi o plagijatu, da bi se moglo govoriti o eventualnoj šteti koju je svojim postupcima počinio i Univerzitet... Neko je očigledno zažmurio na taj plagijat, a u prvom redu mentor i komisija za ocjenu magistarskog rada".

Upitan šta će preduzeti nakon presude, odnosno da li će Baboviću oduzeti titulu magistra, prorektor za nastavu "Mediterana" Janko Radulović saopštio je "Vijestima" da nije upoznat sa presudom:

"Zato zaista ne mogu ništa da komentarišem".

U presudi piše da će nakon pravosnažnosti "sud docnijom presudom odlučiti o tužbenom zahtjevu za naknadu materijalne i nematerijalne štete".

Babović je prepisao oko polovinu magistarskog rada Martinovića, o čemu su "Vijesti" pisale u više navrata.

"Vijesti" su u martu prošle godine objavile da je Martinović tužio Babovića i "Mediteran", radi povrede autorskog prava i naknade štete.

Babović je tvrdio da tokom izrade magistarske teze nije koristio djelove rada Martinovića, ali u odgovoru na tužbu nije pojasnio kako je dio praktično isti.

Tužilaštvo je ranije odbacilo kao neosnovanu krivičnu prijavu Centra za građansko obrazovanje protiv Babovića, koja je podnesena zbog plagijata.

Bonus video: