Dva metra drva koštaju 100 eura

Početkom ljeta za metar bukovih drva trebalo je izdvojiti od 33 do 35 eura, cerovih 37
264 pregleda 3 komentar(a)
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
drva za grijanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2016. 18:42h

Za metar bukovih iscijepanih drva treba izdvojiti čak pedeset eura. Drva za ogrijev poskupjela su u susret sezoni grijanja za pet do deset eura po metru u odnosu na septembar.

Metar drva u metricama na Zabjelu na mini-obilaznici kod trgovaca mogao se juče kupiti za 45 eura, što je takođe mnogo skuplje nego krajem septembra, kada se mogao kupiti za 37 ili 38 eura.

Početkom ljeta za metar bukovih drva trebalo je izdvojiti od 33 do 35 eura, cerovih 37.

Prodavci ističu da je nestašica drva, odnosno da većina ogrjeva sada ide za Albaniju, gdje za metar plaćaju od 50 do čak 90 eura.

“Albanci ne pitaju za cijenu, tako da vlasnici šuma nemaju interes da drva prodaju u Crnoj Gori. Dovoljno je da drva izvuku do puta, Albanci dolaze sa šleperima, plaćaju odmah. Zbog toga će da ispaštaju naši građani, jer će platiti više za ogrjev, a s obzirom na nestašicu , možda neko i ostane bez drva”, kazao je prodavac „Vijestima”.

Albanija je uvela desetogodišnju zabranu sječe šuma, pa su problemi sa drvom u Crnoj Gori, prije svega ogrjevnim, ove jeseni veoma prisutni.

Prodavci ističu da su drva ove godine skuplja inače u odnosu na lani, kada se metar mogaokupiti, zavisno od vrste, od 30 do 35 eura.

“Ove godine su veći troškovi, lani je za kubik trebalo mnogo manje novca, mogao sam ga izvući za 13 eura, platiti radnike i zaraditi ako ga prodam po 30 eura. Ove godine to nije slučaj, iako se možda pojedini nadaju da će cijena pasti, to se neće dogoditi sigurno”, kazao je prodavac „Vijestima”.

Prodavaca juče nije bilo na Tuškom putu, gdje redovno nude ogrjev.

“Drva su mnogo skuplja nego prošle godine, lani sam ih pazarila za 33 eura po metru. Odustala sam zasada od trgovine, nadam se da će pojeftiniti”, kazala je “Vijestima” Zorica Peković.

Ona je navela da se njena familija grije na drva godinama, da im je zimi potrebno sedam metara.

“Bilo mi je zasada mnogo ekonomičnije da se grijemo na drva, nego na struju”, kazala je Pekovićeva.

Bonus video: