Opština Pljevlja: Uzmimo pare, neće se spor bržo zavržiti

Glavni administrator Opštine Pljevlja Saša Ječmenica kazao je da taj proces neće biti završen uskoro, ukoliko ne dođe do vansudskog poravnanja
0 komentar(a)
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.10.2016. 18:27h

Iz Opštine Pljevlja saopštili su da su spremni na vansudsko poravnanje sa Elektroprivredom Crne Gore, u sporu koji vode protiv te kompanije i Ministarstva održivog razvoja i turizma zbog nezakonitog odlaganja pepela i šljake na deponiju Maljevac.

Vrijednost spora je petnaest miliona eura.

Glavni administrator Opštine Pljevlja Saša Ječmenica kazao je da taj proces neće biti završen uskoro, ukoliko ne dođe do vansudskog poravnanja.

Lokalna uprava tereti Ministarstvo održivog razvoja i turizma jer nijesu spriječili izvođenje radova na deponiji Maljevac.

„U prethodnom periodu Elektroprivreda je pribavila dozvolu za izgradnju objekta za odlaganje pepela i šljake u kompleksu TE Pljevlja na lokaciji Maljevac za stepenice 1, 2 i 3. Nakon deponovanja šljake i pepela na kotama za koje je imala dozvole, nastavili su sa gradnjom deponije i deponovanjem pepela i šljake iznad kote treće stepenice. Za četvrtu stepenicu brane, investitor nije pribavio dozvolu s obzirom da je komisija Građevinskog fakulteta iz Podgorice uradila izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova u januaru 2004. godine i predložila Ministarstvu da se za objekat četvrte stepenice ne izda upotrebna dozvola”, navodi se u tužbi koju je potpisao tadašnji predsjednik opštine Pljevlja Miloje Pupović.

Administracija kojom rukovodi sadašnji gradonačenik nakon dolaska na vlast 2014. godine nije odustala od te tužbe.

U Opštini Pljevlja smatraju da je lokalni budžet na ovaj način oštećen za oko 15 miliona eura, jer Elektroprivreda nije platila komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Iz Opštine Pljevlja nudili su EPCG popust od 30 odsto ukoliko dug isplate u cjelosti.

Iz Elektroprivrede su u više navrata negirali da po tom osnovu imaju dugovanja prema Opštini Pljevlja.

Termoelektrana je, međutim, podnijela tužbu protiv Opštine kojom traži povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse u iznosu od 2.813.114 eura, nakon što sa lokalnom upravom nijesu uspjeli da dogovore oko načina i dinamike isplate potraživanja.

U EPCG tvrde da su Opštini nudili da dug isplate u više rata, kompenzacijom za potraživanja Opštine Pljevlja od EPCG koje lokalna uprava ima po osnovu naknada, taksi i poreza. Taj iznos po ocjeni Ustavnog suda, Opština Pljevlja je nezakonito naplatila u vrijeme dok je njom upravljao Filip Vuković po osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada zbog zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine.

Bonus video: