SPREMNI NA PORAVNANJE SA EPCG

Opština Pljevlja: Uzmimo pare, neće se spor bržo zavržiti

Glavni administrator Opštine Pljevlja Saša Ječmenica kazao je da taj proces neće biti završen uskoro, ukoliko ne dođe do vansudskog poravnanja
0 komentar(a)
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.02.2019. 08:23h

Iz Opštine Pljevlja saopštili su da su  spremni  na vansudsko poravnanje sa Elektroprivredom Crne Gore, u sporu koji vode protiv te kompanije  i Ministarstva održivog razvoja i turizma zbog nezakonitog odlaganja pepela i šljake na deponiju Maljevac.

Vrijednost spora je petnaest miliona eura. 

Glavni administrator Opštine Pljevlja Saša Ječmenica kazao je da taj  proces neće biti završen uskoro,  ukoliko ne dođe do vansudskog poravnanja.

 Lokalna uprava tereti  Ministarstvo održivog razvoja i turizma jer nijesu  spriječili izvođenje radova na deponiji Maljevac.

 „U prethodnom periodu Elektroprivreda  je pribavila dozvolu za izgradnju objekta za odlaganje pepela i šljake u kompleksu TE Pljevlja na lokaciji Maljevac za stepenice 1, 2 i 3. Nakon deponovanja šljake i pepela na kotama za koje je imala dozvole, nastavili su sa gradnjom deponije i deponovanjem pepela i šljake iznad kote treće stepenice. Za četvrtu stepenicu brane, investitor nije pribavio dozvolu s obzirom  da je komisija Građevinskog fakulteta iz Podgorice uradila izvještaj o tehničkom pregledu izvedenih radova u januaru 2004. godine i predložila Ministarstvu da se za objekat četvrte stepenice ne izda upotrebna dozvola”, navodi se u tužbi koju je potpisao tadašnji predsjednik opštine Pljevlja Miloje Pupović.

Administracija kojom rukovodi sadašnji gradonačenik nakon dolaska na vlast 2014. godine nije odustala od te  tužbe.

U Opštini Pljevlja smatraju da je lokalni budžet na ovaj način oštećen za oko 15 miliona eura, jer Elektroprivreda nije platila komunalno opremanje građevinskog zemljišta. 

Iz Opštine Pljevlja nudili su  EPCG popust od  30 odsto ukoliko dug isplate u cjelosti.

Iz Elektroprivrede su u više navrata negirali da po tom osnovu imaju dugovanja prema Opštini Pljevlja.  

 Termoelektrana je, međutim, podnijela  tužbu protiv Opštine  kojom traži povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse u iznosu od  2.813.114 eura, nakon što sa lokalnom upravom nijesu uspjeli da dogovore oko načina i dinamike isplate potraživanja.

U EPCG  tvrde da  su Opštini nudili da dug isplate u više rata, kompenzacijom za potraživanja Opštine Pljevlja od EPCG koje lokalna uprava ima po osnovu naknada, taksi i poreza. Taj iznos po ocjeni Ustavnog suda,  Opština Pljevlja je nezakonito naplatila u vrijeme dok je njom upravljao Filip Vuković  po osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada  zbog zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine.

Preporučujemo za Vas