Đačić priznao da Pljevlja duguju milion i po eura

“Opština može da blokira žiro-račun pravnog lica koje ne izmiruje poresku obevezu. Kada se radi o koncesijama, riječ je o ustupljenom prihodu za koji je odgovorno Ministarstvo. Nemam potrebu, niti to činim, da sklanjam odgovornost sa lokalne uprave“
54 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 26.10.2016. 18:52h

Opština Pljevlja i javna preduzeća već duže vrijeme ne plaćaju državi poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, potvrdio je gradonačelnik Mirko Đačić.

On je precizirao da javna preduzeća po tom osnovu duguju 1,5 miliona eura, za prošlu i ovu godinu.

Đačić je na konferenciji za medije kazao da porezi nijesu isplaćeni za prvih devet mjeseci ove godine i „dio za predhodnu godinu“.

U Opštini i javnim preduzećima radi više od 800 zaposlenih, a većini je posljednja isplaćena septembarska zarada.

Ugovorom o reprogramu ranijeg poreskog duga, Opština Pljevlja i druge lokalne samouprave obavezale su se da redovno isplaćuju zarade u bruto iznosu.

Ugovorom su se, pored reprograma poreskog duga, opštine obavezale da utvrde dinamiku rješavanja viška zaposlenih.

Đačić, međutim, tvrdi da porez nije izmiren jer Opština ne „ostvaruje određene prihode“ i da “sama za to ne snosi odgovornost”.

“Opština može da blokira žiro-račun pravnog lica koje ne izmiruje poresku obevezu. Kada se radi o koncesijama, riječ je o ustupljenom prihodu za koji je odgovorno Ministarstvo. Nemam potrebu, niti to činim, da sklanjam odgovornost sa lokalne uprave“.

Đačić je rekao da će Opština, odmah nakon konstituisanja nove Vlade, tražiti sastanak sa novim ministrom finansija kako bi se pomenuti problemi rješavali.

“Naš nenaplaćen prihod od pojedinih pravnih lica više je nego dovoljnu pokrivenost poreskih obaveza prema državi ne samo lokalne uprave već i opštinskih preduzeća“.

Prihodi Opštine Pljevlja do juče su prešli osam miliona eura, što je, kako ističe gradonačelnik, nešto bolje nego lani.

Bonus video: