Porodice iz podgoričkog naselja Masline tvrde da im je proširenje ulice smanjilo imanje

Iz Sekretarijata za planiranje prostora tvrde da je prvi DUP za Masline donesen 1990. godine, a da onaj iz 1972. godine ne postoji Ulica Jovana Ćetkovića se nalazi u Maslinama
334 pregleda 2 komentar(a)
Masline mapa, Foto: Googlemap.com
Masline mapa, Foto: Googlemap.com
Ažurirano: 26.10.2016. 15:46h

Porodice Terzić i Popović iz Maslina tvrde da su podaci o dimenzijama i površini katastarskih parcela njihove imovine u Upravi za nekretnine netačni, te da je dio uzurpiran za potrebe proširenja Ulice Jovana Ćetkovića.

"Parcele 2932/11, 12, 17 i 24 je Opština prodala vlasnicima 1977. godine, a iste su definisane planom parcelacije DUP-a "Masline II", koji je usvojen 1972. godine. Vlasnici parcela 17 i 24 nijesu ogradili svoje parcele u cjelosti zbog prevare, tako da je dio parcele do ulice koji se nalazi izvan ograde takođe njihova svojina", ispričala je Vera Terzić.

Prevaru je, tvrdi ona, izvršio tadašnji predsjednik Mjesne zajednice Masline, kao i pojedini geometri, pravnici i druga lica zaposlena u Upravi za nekretnine.

"Vlasnicima je nakon kupovine ponuđeno da jedan dio parcele ostave za potrebe proširenja ulice, a nakon što su to učinili, obaviješteni su da im neće biti isplaćena naknada iz razloga što nema osnova, jer ne postoji potreba proširenja ulice u svrhu javnog interesa i što to nije inicirala Opština", dodaje Terzićeva.

Zloupotreba je navodi potvrđena DUP-om "Masline" donijetim 1990. godine, po kojem su dimenzije parcela izmijenjene "tako što je porodicama Janković i Šabović pripojen dio ulice, dok je parcela Terzića i Popovića pripojena Ulici Jovana Ćetkovića".

Vlasnici su potom Upravi za nekretnine podnijeli zahtjeve za ispravku greške, međutim, njihov zahtjev je odbijen.

"Da bih pribavila potrebnu dokumentaciju za upravni postupak, Upravi za nekretnine Podgorica sam podnijela više zahtjeva za pristup informacijama. Po njima se nesavjesno postupa i moji se zahtjevi rješenjem odbacuju uz obrazloženje da ne posjeduju dokumente, ili donesu rješenje da mi dozvoljavaju fotokopiranje dokumenta koji nisam tražila", kazala je Terzićeva.

Radi obnove premjera je u maju 2013. godine podnijela zahtjev Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine i tražila uvid u DUP "Masline 2", a tada je donijeto više rješenje među kojim i ono da DUP "Masline 2" ne postoji.

"Detaljni urbanistički plan „Masline II“ iz 1972. godine, kao ni danas ne postoji. Kako DUP „Masline II“ ne postoji, ne može se ni nalaziti u posjedu ovog Sekretarijata... Za područje ovog dijela grada - Maslina, prvi put je donijet DUP "Masline“ u Titogradu... 1990. godine“, saopšteno je "Vijestima“ iz Sekretarijata.

Međutim, porodice Terzić i Popović tvrde da imaju dokaze o postojanju planskog dokumenta.

Stoga je Terzić podnijela inicijativu za inspekcijski nadzor zbog nezakonite izmjene površine katastarkih parcela u aprilu 2014. godine Inspekciji za urbanizam.

"Inspektor Siniša Minić je četiri puta odbacio moju inicijativu zbog nenadležnosti, iako je Upravni sud utvrdio da je nadležan da izvrši inspekcijski nadzor", kazala je Terzić.

Od Komunalne inspekcije je inicijativom iz 2015. godine tražila da se izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi da li je država uzurpirala dio parcele, a vlasnici drugih parcela nezakonito prisvojili dio Ulice Jovana Ćetkovića.

"Inspektor za puteve me je usmeno obavijestio da su navodi moje inicijative osnovani i istiniti, ali direktor Goran Janković nije donio rješanje kojim se određuje mjere za otklanjanje nepravilnosti", tvrdi Terzićeva.

Bonus video: