Za zgradu od sedam spratova najbolji rad „Atlantis”

Đukanović je vlasnik zgrade nekadašnje Direkcije pošta, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura
218 pregleda 3 komentar(a)
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 24.10.2016. 19:38h

Na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje za buduću zgradu, koja će se graditi na mjestu sadašnje u kojoj su Agencija za zaštitu ličnih podataka i Zavod za meteorologiju kod mosta braće Zlatičanin u Podgorici, prvo mjesto osvojio je rad „Atlantis”, arhitekata Slavka Lekića i Andreja Mitrovića.

Postojeća zgrada, koja je nekada bila Direkcija pošta, vlasništvo je premijerovog brata Aca Đukanovića, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura. Kako se navodi u dokumentaciji Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, buduća zgrada će biti od 3.930 metara kvadratnih, a imaće dvije etaže podruma, prizemlje i sedam spratova .

Konkurs je raspisao Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, naručio ga ja Aco Đukanović, a sproveo njegov Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP).

Drugu nagradu dobio je rad pod nazivom „Jabuka japanska”, koji su uradili dr Iskra Đurić, arhitekte Jasmin Đečević i Luka Binareli, a treće „Twisted floors” arhitekte Nikole Ž.Radovića. Đukanoviću je, kako se navodi u dokumentu, predloženo da se rekonstrukcija objekta mješovite namjene odradi u formi privatno-javnog partnerstva, „gdje bi se definisali modaliteti komercijalne eksploatacije prizemlja i prvog sprata objekata u toj zoni”.

“ Objekat mješovite namjene sa centralnim sadržajima, projektovati kao poslovnu zgradu spratnosti P+7 sa dvije podzemne etaže namijenjene garažiranju vozila korisnika objekta. Sa centralnim sadržajima na dijelu prizemlja, a u ostalim etažama planirati poslovne sadržaje kancelarijskog tipa sa svakom etažom kao nezavisnom poslovnim jedinicom”, navodi se u dokumentaciji.

Na mjestu zgrade RZUP planom je predviđeno da se izgradi stambeno-poslovna zgrada preko 25.000 kvadrata, a na zahtjev Đukanovića spratnost nije ograničena, odnosno odrediće se konkursom.

Bonus video: