Iz Sindikata traže odgovore: Zašto ljekari (ne)mogu da rade dopunski

Prema dostupnim podacima, Šegrt je dao saglasnost za dopunski rad u 20 slučajeva, a 29 zdravstvenih radnika je odbijeno...
0 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.10.2016. 17:53h

Iz Sindikata doktora medicine (SDM) tvrde da ministar zdravlja Budimir Šegrt ni nakon mjesec dana nije obrazložio zašto je nekim ljekarima odobreno da rade dopunski kod privatnika, a drugima ne.

Iz SDM-a je saopšteno “Vijestima” da su Šegrtu prije mjesec uputili zahtjev da dostavi spisak ljekara čiji su zahtjevi odobreni ili odbijeni i obrazloženja, kako bi vidjeli da li je neko od kolega ili privatnih zdravstvenih ustanova privilegovan.

Prema podacima koje je Ministarstvo dostavilo SDM-u na osnovu zahtjeva za slobodnim pristupom informacijama, u prvih šest mjeseci podneseno je 49 zahtjeva za davanje saglasnosti.

Šegrt je dao saglasnost za dopunski rad u 20 sluačajeva, a 29 zdravstvenih radnika je odbijeno.

Iz Centra za monitoring i istraživanja (CEMI) ranije je saopšteno da nije data nijedna saglasnost za rad u privatnom sektoru.

To je krajem prošlog mjeseca agenciji MINA rekao i projekt koordinator CEMI-ja Marko Savić.

“Uprkos činjenici da do sada od Ministarstva nije izdata nijedna saglasnost za rad u privatnim zdravstvenim ustanovama, evidentna je činjenica da se zakonska zabrana ne poštuje, što ukazuje na potrebu jače inspekcijske kontrole”.

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je u januaru stupio na snagu, predviđeno je da ljekari mogu dopunski da rade kod privatnika samo uz prethodno mišljenje direktora državne ustanove u kojoj su zaposleni i saglasnost ministra

U odgovoru Šegrta SDM-u piše da je pravilnikom bliže uređen dopunski rad kod privatnika, pa tako saglasnost mogu dobiti oni koji poštuju radno vrijeme i u punom obimu pružaju kvalitetne zdravstvene usluge u okviru radnog mjesta, kao i da nijesu disciplinski kažnjavani. Neophodno je, kako je naveo, i da građani i Komisija za kontrolu kvaliteta nijesu podnijeli osnovane pritužbe na njihov rad.

Bonus video: