Regionalni vodovod obećao više vode Tivtu, Kotoru i Novom

Ubrzani razvoj turizma i značajan priliv stanovništva, umnogome su povećali potražnju za vodom na području opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, o čemu svjedoči i činjenica da je dio RV u ljetnjim mjesecima 2015. i 2016. godine funkcionisao sa 100 odsto kapaciteta
0 komentar(a)
Kotor grad
Kotor grad
Ažurirano: 20.10.2016. 19:11h

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje (RV) podnio je zahtjeve Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju pumpne stanice „Budva“ i izradu glavnog projekta za novi cjevovod Prijevor - Donja Lastva.

Cilj je, kako je saopšteno, povećanje kapaciteta i bolje vodosnabdijevanje Tivta, Kotora i Herceg Novog, zbog povećanja potrošnje vode u tim opštinama.

Ubrzani razvoj turizma i značajan priliv stanovništva, umnogome su povećali potražnju za vodom na području opština Kotor, Tivat i Herceg Novi, o čemu svjedoči i činjenica da je dio RV u ljetnjim mjesecima 2015. i 2016. godine funkcionisao sa 100 odsto kapaciteta.

“RV je pokrenuo niz razvojnih aktivnosti sa ciljem povećanja kapaciteta ovog dijela sistema sa sada raspoloživih 330 litara u sekundi na potencijalnih 750 litara u sekundi, među kojima i izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog cjevovoda na dionici od Budve do Tivta, u dužini od oko 11 kilometara, kao i za rekonstrukciju pumpne stanice 'Budva'”, kazao je za “Vijesti” Ivan Špadijer, vodeći inženjer proizvodnje vode.

On je ocijenio da su time efektivno počele aktivnosti na izgradnji druge faze sistema, koja je na osnovu projekcija potrošnje vode iz važeće planske dokumentacije bila predviđena tek za 2025. godinu.

“Sasvim je izvjesno da je regionalni vodovodni sistem u proteklom, šestogodišnjem, periodu postao zamajac ubrzanog ekonomskog razvoja Crnogorskog primorja, te da postoje jasni i mjerljivi parametri iz kojih se može zaključiti da se radi o projektu koji je promijenio Crnu Goru. Navedena činjenica nas dodatno obavezuje da se prioritetno posvetimo razvojnim aktivnostima, koje će u konačnom doprinijeti obezbjeđenju dugoročno održivog vodosnabdijevanja potrošača na području Crnogorskog primorja, ali i stvoriti osnovni preduslov za rast direktnih investicija u turizmu kao najbrže rastućoj privrednoj grani u Crnoj Gori“, istakao je Špadijer.

Bonus video: