Kamenolom na Podima ne radi četiri godine, a posljedice još nisu sanirane

“Od moje skromne penzije ostaje mi nešto više od 20 eura. Razmišljao sam da prodam auto, iako mi je neophodan, ali za njega ne mogu da dobijem više od 300 eura, koje će se brzo istopiti”, bepomoćan je Bigović
224 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2016. 14:22h

Milorad Bigović penzioner iz sela Podi u zaleđu Herceg Novog osam godina pokušava da sudskim putem naplati bar dio štete koju je na njegovoj porodičnoj kući prouzrokovao kamenolom koji je iznad sela radio četiri decenije . U kući , sada može da koristi samo prostoriju od 9 kvadrata. Ona mu služi i kao kuhinja i kao dnevna i spavaća soba. Sve ostale prostorije u kući su oštećene, krov prokišnjava a i elektične instalacije nisu sigurne.

Kamenolom je, po pričanju mještana, prouzrokovao brojne nevolje i štete na kućama, pomoćnim objektima i dvorištima, koje, iako je inspekcija prije pet godina zatvorila kamenolom, nisu sanirane do danas. Od dvadesetak kuća starosjedilaca, i isto toliko vikendaša u zaseoku Poda – Rusmani, polovina je oštećena.

Zbog oštećenja i naprslina nastalih zbog svojevremenih detonacija u kamenolomu , prilikom svake veće kiše, Bigovićeva kuća postaje neupotrebljiva za stanovanje. Prije četiri dana obrušila se međa iznad njegove kuće, zatrpala drenažni kanal i zbog velike količine kiše, poplavljena je jedina prostoriju u kojoj je još mogao da boravi. Plafon je sklon padu, a električne instalacije ne rade.

“Noćima spavam u automobilu i smrzavam se, a pomoći niotkuda”, kaže Bigović. “Sudski postupak traje godinama, promijenjena su četiri sudska vještaka,a ja sam morao da dižem kredite da bih plaćao advokate i vještake i došao do pravde. Sada sam na izmaku snage”, ističe Bigović.

“Od moje skromne penzije ostaje mi nešto više od 20 eura. Razmišljao sam da prodam auto, iako mi je neophodan, ali za njega ne mogu da dobijem više od 300 eura, koje će se brzo istopiti”, bepomoćan je Bigović.

Za pomoć se obraćao Opštini, državnim institucijama, ali pomoći nije bilo.

Kamenolom je otvorilo Građevinsko preduzeće Prvoborac koje je početkom ovog vijeka privatizovano, a novi vlasnik kompanije eksploatisao je kamenolom do kraja 2011. godine kada ga je zatvorila inspekcija.

“Bivši radnici Prvoborca tvrde da sadašnji vlasnik firme rasprodaje imovinu nezakonito, pa se plašim da ću i ako dobijem sudski spor, ostati kratkih rukava, jer više neće biti imovine firme da naplatim štetu”, uzpozorava Bigović i žali se na neopravdano dug sudski postupak.

Galerija

Bonus video: