Advokati im sada određuju sudbinu

“Pogotovo zato što kada smo gradili, to je bila državna zemlja, naravno svjesni smo da je to bilo nezakonito, ali mnogi od nas su to uradili iz nemaštine”, istakli su mještani u zajedničkom saopštenju
2 komentar(a)
Park šuma u Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Park šuma u Zagorič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2016. 18:36h

Grupa građana iz Park šume Zagorič, juče je istakla da ih je država, odnosno Glavni grad prepustio na milost i nemilost advokatima porodica, kojima je zemlja vraćena.

“Pogotovo zato što kada smo gradili, to je bila državna zemlja, naravno svjesni smo da je to bilo nezakonito, ali mnogi od nas su to uradili iz nemaštine”, istakli su mještani u zajedničkom saopštenju.

Podvukli su da je isto tako nezakonito bilo i to što je zemlja, na kojoj su izgradili kuće vraćena Vučinićima i Stamatovićima.

“Odnosno, vruć krompir je država prebacila na račun porodica i advokata. To ne znači da bježimo od odgovornosti i da ne želimo da platimo, ali nije u redu i to je jasno svima, da je to urađeno na ovakav način”, istakli su mještani.

Svjesni su, kako su istakli, da je godinama njihovo neriješeno pitanje oko legalizacije nelegalnih kuća, bilo pitanje trgovine pred izbore.

“Mnogi od nas u nadi da će kuće biti legalizovane, urađen DUP, glasali su prethhodnih izbora za vlast, to je nesporno. Ali, iako smo nelegalni, platili smo itetako državi dažbina, kroz račune za struju, vodu...”, naveli su mještani.

Nekoliko mještana Park šume u Zagoriču platilo je nedavno zemljište porodici Vučinić, kojima je pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda vraćeno 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič. Vučinići su bili vlasnici zemljišta prije nacionalizacije.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković”, zastupnika porodice Vučinić, ranije je saopšteno da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta koje su okupirali.

Nasljednicima Femije Stamatović rješenjem Ministasrtva finansija vraćeno je 160.000 kvadrata u Park šumi.

Mnogi mještani dobili su presude Osnovnog suda da su dužni da plate za zemlju od 35 do 40 eura po kvadratu. Procjene su da je na zemljištu, koje je vraćeno Vučinićima i Stamatovićima, preko 400 kuća napravljeno.

Bonus video: