Ljekari teško kući ponesu 1.000 eura

Avgustovske zarade obračunate su na osnovu novog Granskog kolektivnog ugovora, koje je Šegrt potpisao sa sindikatima...
0 komentar(a)
ljekari štrajk, Foto: Boris Pejović
ljekari štrajk, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.10.2016. 17:05h

Prosječna plata crnogorskim ljekarima za redovan rad u avgustu ove godine iznosila je oko 646 eura u neto iznosu.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), dostavljenim na zahtjev "Vijesti", doktori su sa stimulacijama, noćnim radom, dežurstvima i ostalim uvećanjima prosječno primili oko 950 eura.

Podaci pokazuju da su izabrani doktori medicine i stomatologije u avgustu zaradili oko 560 eura.

Kada se taj iznos sabere sa dodacima na osnovu minulog rada, naučnog i stručnog znanja, prekovremenog rada, ugovora o dopunskom radu, dežurstva i pripravnosti, stimulacije i mentorstva, ta grupa ljekara prosječno je u avgustu zaradila oko 718 eura.

Ljekari specijalisti su prosječno, sa svim dodacima, zaradili oko 1.020 eura. Oko 795 eura zaradili su doktori medicine u stalnim ambulantama van sjedišta ustanova i diplomirani farmaceuti u proizvodnji.

Specijalisti (hemičar, fizičar, biolog, pedagog, logoped, defektolog, biohemičar, specijalisti kliničke biohemije u timu izabranog doktora, klinički psiholog i klinički socijalni radnik) u avgustu su primili oko 585 eura. Sa dodacima su tog mjeseca zaradili prosječno oko 798 eura.

Podaci pokazuju da su ljekari koji obavljaju specijalističke poslove u laboratorijima, bolnicama i stacionarima, kao i polikliničke poslove u Kliničkom centru (KC), mjesečno zaradili oko 654 , a sa dodacima oko 881 euro. Toliko su prosječno primili specijalisti farmaceuti i specijalisti u Institutu za javno zdravlje, kao i izabrani doktori za odrasle, pedijatri, ginekolozi i doktori u timu Hitne medicinske pomoći.

Njihove kolege, koje rade specijalističke poslove u mikrobiologiji, epidemiologiji, u centrima za podršku i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u avgustu su prosječno primile oko 1.000 eura, od čega 714 za redovan rad.

Avgustovske zarade ljekarima obračunate su na osnovu Granskog kolektivnog ugovora, koji su u aprilu potpisali ministar zdravlja Budimir Šegrt i predstavnici dva reprezentativna sindikata.

Iz Sindikata doktora medicine mjesecima upozoravaju da su plate ljekarima i dalje nedovoljne, dok Šegrt tvrdi da je povećanje maksimalno u ovom trenutku. Prema podacima FZO, ljekari specijalisti koji rade u intenzivnoj, poluintenzivnoj njezi, operacionim salama, onkologiji, radiologiji i transfuziji, primili su prosječnu startnu zaradu oko 720 eura. Sa dodacima, oko 1.184 eura. Toliko su primili i ljekari specijalisti koji rade na psihijatriji, patologiji i sudskoj medicini, porođajnim salama, u koronarnoj jedinici, urgentnim centrima...

Nakon godina školovanja - 700 eura

Uži specijalisti, za čije je zvanje najčešće potrebno 14 akademskih godina, u avgustu su prosječno za redovan rad zaradili oko 711 eura.

Po osnovu dežurstva, ta grupa ljekara prosječno je tog mjeseca primila po dodatnih 300 eura.

Država je subspecijalistima, za prekovremeni rad, prosječno isplatila oko 150 eura.

Sa svim ostalim dodacima, uži specijalisti su u avgustu kući ponijeli oko 1.528 eura.

Prema podacima Kliničkog centra, tu ustanovu je tokom prošle i ove godine napustilo 10 ljekara, nezadovoljnih zaradom.

Bonus video: