Još nema sastanka NVO i ministarstva: Asistenti u nastavi i dalje volontiraju

Ministarstvo prosvjete je, navode iz NVO HRA i Naše sunce, neopravdano propustilo da prije početka školske godine sistematizuje radna mjesta asistenata i tako obezbijedi uslove za njihov zakonit angažman i u predizbornom periodu
4 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.10.2016. 16:11h

Iz nevladinih organizacija Naše sunce i Akcija za ljudska prava razočarani su jer tokom sedmice nisu dobili poziv ministra prosvjete Predraga Boškovića za sastanak o trajnom rješavanju problema angažovanja asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, iako je sastanak, kako navode, načelo najavljen.

Iz tih NVO navode i da Ministarstvo nije postupilo po njihovom predlogu da se školama naloži da odmah sistematizuju radna mjesta asistenata.

“Tako su asistenti u školama nastavili da volontiraju bez ugovora, što je prekršaj po Zakonu o volonterskom radu i Zakonu o radu”, navode iz tih NVO, koje su, uz podršku još preko 15 organizacija nedavno uputile apel Boškoviću, Vladi i ministru rada i socijalnog staranja, Borisu Mariću za trajno i održivo rješenje angažovanja asistenata.

Ministarstvo prosvjete je, navode iz NVO HRA i Naše sunce, neopravdano propustilo da prije početka školske godine sistematizuje radna mjesta asistenata i tako obezbijedi uslove za njihov zakonit angažman i u predizbornom periodu.

“Umjesto toga, nezakonito je i na brzinu angažovan nedovoljan broj volontera, od kojih su neki novi u tom poslu, i na koje posebno autistična djeca ne mogu da se naviknu. Ostaje da se nadamo da će poslije izbora doći do iskrenije posvećenosti Vlade inkluzivnom obrazovanju i suzbijanju svake vrste diskriminacije među djecom”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava i Milka Šćepanović, izvršna direktorica NVO Naše sunce.

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić je nedavno, nakon sastanka sa Boškovićem, saopštio da bi pitanje asistenata moglo biti trajno riješeno već sa početkom drugog polugodišta. Tada je iz

Ministarstva prosvjete najavljen skori sastanak sa NVO, na kojem bi bili iznijeti konkretni predlozi za rješavanje tog pitanja.

Bonus video: