Nikšić: U petak počinje 40. Savezni festival srpkih guslara

Finalno veče biće održano u subotu u 20 časova, a pored najboljih guslara biće proglašena i najbolja guslarska društva
259 pregleda 10 komentar(a)
Gusle, Foto: Svetlana Mandić
Gusle, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.10.2016. 08:45h

Sjutra i preksjutra u Nikšiću će biti organizovan 40. Savezni festival srpkih guslara koji će okupiti najbolje guslare iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. Festival, koji je takmičarskog karaktera organizuje Savez srpskih guslara i Institut za srpsku kulturu iz Nikšića.

“Izabrali smo da se ovogodišnje takmičenje održi u Nikšiću jer je ove godine 30. godina od Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog, čuvenog Nikšićanina i poslednjeg velikog barda epskog deseterca”, kazao je Rajo Vojinović, predsjednik Saveza.

U petak će u Parohijskom domu, sa početkom u 19 časova, biti održnano polufinalno veče gdje će se takmičiti 40 guslara, dok će u subotu u podne na istom mjestu biti održan naučni skup „Stvaralački fenomen – Radovan Bećirović Trebješki“.

“Cilj nam je da nauka osvijetli taj fenomen. Njegovo stvaralaštvo je nešto što je toliko prisutno u narodu, a nauka ga je do sada, možemo slobodno reći, uz neke lasne izuzetke, ignorisala. Prosto je nevjerovatno da takvo stvaralaštvo nauka zaobilazi”, istakao je Vojinović.

Finalno veče biće održano u subotu u 20 časova, a pored najboljih guslara biće proglašena i najbolja guslarska društva.

Prof. dr Budimir Aleksić, predsjednik Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu kazao je da je Bećirović bio istinski bard rodoljubivog epskog pjevanja koji je svojim stvaralačkim poduhvatom i pregnućem produžio život epskoj pjesmi i guslama.

“Riječ je o pjesniku samouku, čiji pjesme mnogi uče napamet, a koga citiraju maltene svi, i crkveni velikodostojnici, akademici, pjesnici, istoričari i političari, i oni koji ga vole i koji ga ne vole, i oni koji znaju čije stihove citiraju i oni koji nijesu svjesni čiji su to stihovi”, kazao je Aleksić.

Paradoks je, smatra on, da su o Bećiroviću pisali stranci ali ne i naši naučnici, iako je on stihovima “ušao” u svaku crnogorsku, bosansku i hercegovačku kuću.

Gusle ne mogu u pozorište

“Pokušali smo da manifestaciju organizujemo u sali Nikšićkog pozorišta, jer očekujemo veliki broj posjetilaca, međutim nije bilo nikakve sile da dobijemo tu salu. Jednostavno, gradski oci to nisu dozvolili. Obrazloženja koja su nam dali su toliko neuvjerljiva i toliko smiješna da ih ne vrijedi komentarisati”, kazao je Vojinović.

Obrazloženje da u programskoj koncepciji Nikšićkog pozorišta, kazao je Vojinović, nema mjesta za gusle je, smatra on, više nego smiješno.

“Neka se ta gospoda ne brinu, jer mi Srbi smo upravo s guslama u Evropu ušli još prije 200 godina, kada je Gete počeo da uči srpski jezik da bi mogao da uživa u ljepoti naše narodne epike, tako da nemamo tu vrstu kompleksa koju oni očigledno imaju u odnosu na gusle i taj izraz naše duhovnosti”, kazao je Vojinović.

Bonus video: