Internet prevare uglavnom dolaze sa mejlova

Ministarstvu za informaciono društvo i tehnologije za osam mjeseci prijavljena su samo 84 pokušaja prevare na internetu
258 pregleda 1 komentar(a)
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2016. 14:41h

Ministarstvu za informacione društvo i tehnologije (MIDT) za osam mjeseci prijavljena su samo 84 pokušaja prevare na internetu, iako su građani svakodnevno meta olakog pokušaja dolaska do novca prevaranata koji haraju internetom.

“S obzirom da se prema izvještajima procjenjuje da se na globalnom nivou desi više od milion sajber incidenata dnevno, ni Crna Gora nije imuna na sajber prijetnje i one su prisutne i u Crnoj Gori. U 2016. godini do septembra mjeseca, MIDT-u su prijavljena ukupno 84 sajber incidenta, a smatramo da ih je bilo mnogo više, jer se ne prijavljuju svi koji se dese kod korisnika;” rekao je “Vijestima” generalni direktor za IT infrastrukturu MIDT-a Kenan Duraković.

On je time odgovorio na pitanje da li su ranije obaviješteni o prevarantima koji se predstavljaju kao rukovodioci kompanije Google, te da li su one proslijeđene Upravi policije.

Na službenu mejl adresu autorke teksta stigao je prije nekoliko dana, navodno, dopis Google korporacije, u kome se navodi da je ona dobitnik 90.000 funti na lutriji. Sem plagiranog memoranduma, osoba koja je uputila mejl kopirala je i ime jednog od direktora ove ugledne kompanije.

U dokumentu sa logom Google navodi se i da imaju licencu za igre na sreću i to u Velikoj Britaniji, gdje je navodno lutrija bila organizovana.

Brzom pretragom na internetu osoba koja je primila mejl može načas povjerovati da se zaista radi o mejlu koji je uputila ta osoba. Međutim, na netu se takođe mogu naći brojni komentari stručnjaka, koje potvrđuju da se radi o prevari jer su i ranije “mete” provjeravale atraktivne ponude. Iznos “dobitka" je varirao od 40.000 funti, kao i navodni šefovi Googla koji su ga "potpisivali".

Duraković objašnjava da je u prethodnom periodu MIDT upozoravao i obavještavao građane Crne Gore o sve izraženijim prijetnjama na internetu u vidu neželjenih spam poruka i “phishing napada”.

“Jedan od takvih napada prevare ili ucjene putem interneta je i ovaj o kom ste nas obavijestili. Oni stižu sa nepoznatih mejl adresa ili izgledaju kao original, samo što je jedno slovo izmijenjeno u originalnom domenu mejl adrese. Bitno je da građani ne otvaraju prilog iz mejla ukoliko je stigao sa nepoznate mejl adrese ili čak i ukoliko je stigao sa poznate mejl adrese ne treba da nasijedaju na prevaru ukoliko taj mejl previše dobro zvuči da bi bio istinit”, rekao je Duraković.

Ministarstvo je ranije upozorilo građane da je primjetno povećanje incidenata kojima se pokušava iznuditi novac od korisnika. Oni su preporučili da se redovno ažurira antivirusni softver, da se ne otvaraju i-mejl poruke nepoznatih pošiljalaca, kao i sumnjive priloge od poznatih pošiljalaca koji se ne očekujete.

U Upravi policije formirana je posebna jedinica za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, ali izuzev prošlogodišneg hapšenja jedne kriminalne grupe zbog online krađe novca, javnosti nijesu poznati rezultati njenog rada.

Bonus video: