Liječe strance, a zarađuje i bolnica

U toj bolnici uskoro će biti otvorena tri potpuno rekonstruisana objekta koji će imati preko 850 kvadrata modernog prostora. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 420 hiljada eura, zahvaljujući kojoj su generalno rekonstruisane tri stare montažne barake u krugu bolnice
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2016. 18:48h

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori, ako je suditi po najavama nadležnih, pretrpjeće znatne izmjene, prije svega u funkcionalnom smislu, jer se narednih godina planira izgradnja novih i transformacija postojećih zdravstvenih ustanova, po sistemu privatno-javnog partnerstva.

Uz blagoslov Vlade, kompanija Vitals Global Healthcare (VGH) sa Malte najavila je da će za tri do četiri godine izgradili nove i transformisati zdravstvene ustanove u Crnoj Gori za 375 miliona eura sa partnerima. Cilj te kompanije, kako je najavljeno, nije privatizacija, već reformacija. Obaveza Vlade bila je da obezbijedi zemljište, pruži pomoć u pribavljanju licenci, opredijeli dio budžeta za zdravstvenu zaštitu VGH-u radi upravljanja i zaključi ugovor o koncesiji. S druge strane, VGH bi morao da investira u izgradnju ustanova, bude odgovoran za kvalitet zdravstvene zaštite i radi sa Vladom na reformama u sektoru zdravstva.

Na listi VGH nalazi se i Opšta bolnica u Kotoru, koja za sada ima pozitivna iskustva sa takvim sistemom, kao ishod saradnje sa privatnom zdravstvenom ustanovom (PZU) „Marine Med“ iz Dubrovnika.

U toj bolnici uskoro će biti otvorena tri potpuno rekonstruisana objekta koji će imati preko 850 kvadrata modernog prostora. Riječ je o investiciji vrijednoj preko 420 hiljada eura, zahvaljujući kojoj su generalno rekonstruisane tri stare montažne barake u krugu bolnice.

Objekti koji su podignuti još nakon zemljotresa 1979. i koji su bili veoma zapušteni, sada su obimnom rekonstrukcijom i adaptacijom pretvoreni u maltene, potpuno nove moderne zgrade. U jednoj od njih uskoro će i zvanično biti otvorena poliklinika sa osam ljekarskih ordinacija i svim pratećim sadržajima, u drugoj će biti otvorena dječja dnevna bolnica, dok je u trećoj zgradi već smještena bolnička laboratorija uređena po svim evropskim standardima, kao i tehnička služba sa radionicama i skladištima.

„U ovaj obiman i vrijedan posao ušli smo u partnerstvu sa JZU 'Marina Med' i uz saglasnost Ministarstva zdravlja. U novoj poliklinici pored centralne čekaonice, info-pulta i sanitarnih prostorija od kojih su neke prilagođene i osobama u invalidskim kolicima, imaćemo hiruršku i urološku ambulantu, te dio za internu medicinu sa svim subspecijalističkim ambulantama. U toku je opremanje novog objekta, pri čemu je nabavljeno nešto novog inventara i opreme, a ostatak opreme će bit preseljen iz postojećih bolničkih ambulanti“, kazao je direktor Bolnice Ivan Ilić.

On se na čelu te bolnice koja je regionalna i pokriva opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi, nalazi već nešto preko godinu dana i za to vrijeme pokrenuo je obimna ulaganja u bolnicu koja su do sada premašila iznos od ukupno milion eura, a što je najveća investicija u crnogorsko zdravstvo u posljednjoj godini. Sredstva su obezbijeđena iz Fonda zdravstva Crne Gore, uz pomo brojnih donatora, te u partnerstvu sa JZU„Marina Med“ koji je u dijelu bolnice već otvorio poseban segment gdje njihova crnogorska kćerka-firma „Marine Med Montenegro“ pruža usluge stranim osiguranicima.

Hortikulturno je uređen dio bolničkog parka, asfaltiran je glavni parking, sređeni su bolnička kuhinja i vešeraj, a popravljen je i u funkciju doveden glavni dizel-agregat koji bolnicu snabdijeva strujom u slučaju prekida napajanja električnom energijom. Glavna bolnička zgrada dobila je novu fasadu i stolariju u sklopu sprovođenja programa energetske efikasnosti, a obnovljena je i kotlarnica.

Bolnica koja ima 150 kreveta na odjeljenjima, posjeduje dosta dobru dijagnostičku opremu sa rendgenom, pet ultrazvučnih aparata i najmodernijim skenerom u Crnoj Gori za koji je upravo nabavljena nova rendgenska cijev vrijedna 76 hiljada eura.

„U planu je da u saradnji sa JZU 'Marina Med', nabavimo i aparat za magnetnu rezonancu. Oni kao investitor traže garanciju da Fond zdravstva obezbijedi određeni broj pacijenta koji će doći na MR preglede u našu bolnicu, naravno po cijenama koje sam Fond odredi”, kazao je Ilić dodajući da je u saradnji sa kompanijom iz Dubrovnika, bolnica Kotor već dobila šest moderno opremljenih bolničkih soba.

Kada u njima ne borave strani osiguranici koji se zbrinjavaju preko JZU „Marina Med Montenegro“, ove najluksuznije bolničke sobe u Crnoj Gori, potpuno besplatno dostupne su i crnogorskim pacijentima.

Ilić je pojasnio da „Marine Med“ iz Dubrovnika ima veliko iskustvo u pružanju usluga stranim zdravstvenim osiguranicima.

„Ta saradnja je značajno unaprijedila kvalitet liječenja za sve pacijente u našoj bolnici jer je samo lani „Marine Med“, donirao oko 50 hiljada eura za šest novih bolničkih soba, a sada su uložili još 420 hiljada eura u adaptaciju ova tri bolnička objekta“, pojasnio je Ilić, dodajući da crnogorski pacijenti mogu besplatno koristiti sve te sadržaje, kao i do sada plaćajući samo simboličnu participaciju u troškovima Fonda zdravstva.

Ilić: Cilj nam je da ovdje napravimo regionalnu bolnicu i poseban trauma-centar za pacijente

Opšta bolnica Kotor godišnje ima između šest i sedam hiljada pacijenata na stacionarnom bolničkom liječenju, te između 40 do 60 hiljada pacijenata koji koriste usluge njenih ambulanti, što zavisi od epidemiološke situacije.

U toj medicinskoj ustanovi zaposlena su 223 radnika, od čega je 31 ljekar specijalista i još 17 mladih ljekara koji su na raznim specijalizacijama.

„Cilj nam je da ovdje napravimo pravu regionalnu bolnicu za što nam je neophodno proširenje i prostornih, ali i kadrovskih kapaciteta. Želimo da ovdje napravimo poseban trauma-centra gdje će na jednom mjestu adekvatno biti zbrinuti teško povrijeđeni pacijenti“- kazao je Ilić.

Kazao je da mendžment Opšte bolnice Kotor planira da napravi i posebnu angio-salu za pacijente sa akutnim koronarnim dešavanjima, poput infarkta miokarda.

Plan je da se napravi i savremeni prijemno-trijažni blok, dnevna bolnica i blok za fizikalnu terapiju, što će se uraditi u prizemlju glavne zgrade kada se iz njega isele ambulatne u novu polikliniku.

Ilić je istakao da se mora obaviti i rekonstrukcija Operacionog bloka i Odjeljenja intenzivne njege jer oni već godinama funkcionišu u improvizovanim i neadekvatnim prostorijama. Dodaje da za to postoji podrška Ministarstva zdravlja, ali i ozbiljno interesovanje stranih investitora jer oni žele da ulože u zdravstvene kapacite Boke koja doživljava najintenzivniji razvoj turizma u Crnoj Gori, pa su tako Opštu bolnicu Kotor već posjetile delegacije iz Azerbejdžana i sa Malte.

Galerija

Bonus video: