Demokrate: Stijepović nije učinio ništa da zaustavi gradnju solitera

"Imajući sve navedeno u vidu Klub, Demokratske Crne Gore očekuje od predsjednice Upravnog suda Crne Gore da se založi kako bi se ovaj spor okončao u najkraćem roku, a u svemu saglasno činjeničnom stanju i uz doslednu primjenu Zakona", navodi se u saopštenju
13 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 09.10.2016. 14:48h

Građanima Podgorice je poznato da je Rješenjem Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine broj Up.08-361/15-334 od 4.novembra 2015. godine, investitoru "Normal tours" iz Podgorice, izdata građevinska dozvola za izgradnju objekta centralnih djelatnosti, na urbanističkoj parceli broj 9, zona B, u zahvatu DUP-a "Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače, južni dio"-izmjene i dopune u Podgorici, saopštile su Demokrate.

"Inspektor za urbanizam je dana 01.marta 2016. godine izvršio inspekcijsku kontrolu i podnio predlog P-0402/1/2016-1152/6 od 10.marta 2016. godine Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine da se poništi rješenje o izdavanju građevinske dozvole. Rješavajući po navedenom predlogu Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine donio je Rješenje broj Up.08-361/15-334/1 od 21.marta 2016. godine kojim se odbija navedeni predlog inspektora za urbanizam Uprave za inspekcijske poslove", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je protiv Rješenja Sekretarijata broj Up.08-361/15-334/1 od 21.marta 2016. godine Uprava za inspekcijske poslove izjavila je žalbu Žal.Up.08-361/15-334/1 od 15.04.2016. godine koju je Glavni administrator Glavnog grada Rješenjem broj: 01-02-034/15-334 od 24.05.2016. godine odbio kao neosnovanu.

"Vršeći inspekcijsku kontrolu 01.marta 2016. godine Inspektor za urbanizam utvrdio je niz nezakonitosti prilikom izdavanja građevinske dozvole i donošenja planskog dokumenta za to područje koji su nesumnjivo potvrđuju osnovanost njegovog zahtjeva za poništenje rješenja o izdavanju građevinske dozvole investitoru "Normal tours" iz Podgorice. Stručna javnost u Glavnom gradu okupljena u grupi "Kana" zajedno sa velikim brojem građana Podgorice pobunila se i ukazala na nedopustivost omogućavanja nadležnih u Glavnom gradu da se jedan ovakav objekat izgradi u srcu Podgorice, trajno narušavajući izgled grada, devastirajući prirodni ambijent desne obale rijeke Morače i remek-djela crnogorske arhitekture- Hotela Podgorica", navodi se u saopštenju Demokrata.

Demokrate su saopštile da je svemu navedenom prethodilo snažno upozorenje opozicionih odbornika u Skupštini Glavnog grada na sjednici održanoj 30. i 31.jula 2015. godine kada je Gradonačelnik predložio Odluku o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu radi dokompletiranja urbanističke parce u zahvatu DUP-a "Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače, južni dio"- izmjene i dopune.

"Donošenje navedene odluke omogućilo je da se građevinsko zemljište ukupne površine 1312 m2 dokompletira odnosno prenese se pravo svojine na "Normal tours" iz Podgorice koja je vlasnik dvije parcele ukupne površine 231 m2, po dogovorenoj cijeni. Na taj način je izbjegnuto javno nadmetanje čime bi se postigla značajno veća cijena, te je i na taj način Gradonačelnik oštetio Budžet Glavnog grada u korist "Normal tours" iz Podgorice. Na iznijete činjenice smo ukazali jer je bilo očito da će se desiti zloupotrebe i pored činjenice da zaista nije bilo za očekivati da će se u zahvatu DUP-a "Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače, južni dio" - izmjene i dopune graditi soliter, koji su građani nazvali čudovištem, u temeljima Hotela Podgorice.

Demokrate su saopštile da gradonačelnik, iako upozoren od opozicije na navedenoj sjednici i pored utvrđenih činjenica od Uprave za inspekcijske poslove i snažnog protivljenja stručne i ukupne javnosti, nije ništa učinio da zaustavi gradnju ovog objekta.

"Cijeneći sve navedene razloge Uprava za inspekcijske poslove (inspektor za građevinarstvo i inspektor za urbanizam), postupajući pored ostalog i po zahtjevu Kluba odbornika Demokratske Crne Gore, u redovnom postupku nije uspio da pozitivno riješi ovaj problem, te je 10.06.2016.godine podnio tužbu Upravnom sudu Crne Gore. Upravni sud nije, do danas, odlučio po tužbi Uprave za inspekcijske poslove, iako je to stručna i laička javnost očekivala, vjerujući da će sud svojom presudom obustaviti gradnju solitera, koji jeste kulturni genocid u srcu Podgorice. Imajući sve navedeno u vidu Klub, Demokratske Crne Gore očekuje od predsjednice Upravnog suda Crne Gore da se založi kako bi se ovaj spor okončao u najkraćem roku, a u svemu saglasno činjeničnom stanju i uz doslednu primjenu Zakona", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: