Jovović: Tošić mora da ide zbog kupovine glasova

Tošić je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci za krivično djelo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja
3 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ognjen Jovović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.10.2016. 17:03h

Generalni direktor Ministarstva prosvjete Ognjen Jovović tražio je od ministra Predraga Boškovića da hitno razriješi direktora pljevaljske OŠ “Ristan Pavlović” Dragana Tošića.

U zahtjevu Jovovića, koga je opozicija predložila za tu funkciju, navodi se da je nedopustivo da Tošić, koji je pravosnažno osuđen za učešće u kupovini glasova na izborima 2012. godine, bude i dalje direktor škole.

Dodaje se da je Tošić time zloupotrijebio službeni položaj, prekršivši Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

Jovović ističe da je Tošić jedan od “najeklatantnijih primjera afere 'Snimak'“, budući da je utvrđeno da je tokom raspodjele novca u knjižari nabavljao priznanice, dajući ih ljudima kojima je dijelio novac, a potom ih predavao u Centar za socijalni rad Pljevlja.

“Međutim, apsolutno nikakve suspenzije nije bilo, što ste vi, kao prvi čovjek ministarstva, prema čl. 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, morali pokrenuti. Tošić i dalje obavlja dužnost direktora pomenute škole, stoga, logično je da se pitamo, kako je moguće da isti akter neće ponovno zloupotrijebiti službeni položaj u partijske svrhe!? Imajući u vidu da je cilj trenutnog oblika vlade obezbjeđivanje uslova za fer i slobodne izbore, molim vas da se odgovorno odnesete prema ovom slučaju i pokrenete postupak razrješenja direktora Tošića“, navodi Jovović u zahtjevu.

Tošić je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci za krivično djelo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

Iz Ministarstva prosvjete ni ovog puta nije stigao odgovor šta će preduzeti povodom zahtjeva.

Portparolka Ministarstva “nema obavezu da odgovara”

“Vijestima” iz Ministarstva nije odgovoreno ni šta će preduzeti povodom nedavnog zahtjeva Jovovića da ministar razriješi direktora podgoričke Medicinske škole Branimira Kostića i ispita eventualne koruptivne okolnosti u slučaju davanja otkaza penzionisanom profesoru Milanu Kovačeviću.

Portparolka Ministarstva Marija Jovović “Vijestima” je rekla da neće odgovarati na pitanja, jer "nema obavezu da odgovara na novinarska pitanja".

Jovović je ocijenio da odgovoriti znači biti odgovoran.

“I njihovo čutanje je takođe odgovor, kojim pokazuju neodgvornost prema onima kojima bi trebalo da odgovaraju. Nisam podnosio zahtjeve da bih ja dobio bilo kakav odgovor, već građani. Iskreno, nisam ni očekivao drugačije ponašanje čelnika Ministarstva. Jer da su oni drugačiji i da su godinama radili u službi građana, moje prisustvo kao kontrolora u Ministarstvu bi bilo besmisleno”.

Bonus video: