Ljekari napuštaju KCCG zbog plata: Za dvije godine otišlo desetoro

Lazović je rekao da KCCG, prema novoj sistematizaciji, nedostaje 3.100 zaposlenih
41 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2016. 14:05h

Klinički centar Crne Gore (KCCG) je tokom prošle i ove godine napustilo 10 ljekara.

Direktor KCCG Ranko Lazović rekao je da su ove godine tu ustanovu napustila po dva oftalmologa i urologa, jedan ortoped, specijalisti oralne i grudne hirurgije. Lani su, tvrdi, KCCG napustila tri ljekara - oftalmolog, ortoped i specijalista kliničke mikroibiologije.

On je pojasnio da je razgovarao sa tim ljekarima i da su svi kao razlog odlaska naveli “ekonomske razloge, dakle lična primanja”. Naglasio je da su primanja nedovoljna, ali da je država dala koliko je imala.

Lazović je rekao da su za to vrijeme u radni odnos primili po dva patologa i radiologa i plastičnog hirurga, te da su svi mlađi od 36 godina.

Istakao je da su u aprilu dali 28 specijalizacija, u junu još 56.

“Kad se to sabere sa ljudima koji su sada na specijalizaciji dobimo cifru od 190 ljudi”, naglasio je.

Lazović je rekao da KCCG, prema novoj sistematizaciji, nedostaje 3.100 zaposlenih.

Riječ je o projekciji kakvo bi stanje u KCCG, što se tiče kadra, trebalo da bude za pet do sedam godina.

Kazao je da je posljednja sistematizacija KCCG urađena 2002. godine i da je bila skoro neupotrebljiv dokument.

Istakao je da KCCG sada ima oko 1.100 medicinskih sestara sa srednjom i visokom školom, a da je evropski standard 3.500. Rekao je da ima oko 350 specijalista i užih specijalista i da raspolažu sa 530 ljekara.

Naglasio je da je evropski standard 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika, a da Crna Gora ima 2,30.

Prema riječima Lazovića, KCCG ima dva imunologa i još toliko na specijalizaciji, dok će za desetak dana ljekarka te ustanove završiti užu specijalizaciju iz alergologije.

Lazović je saopštio da je, prilikom stupanja na funkciju direktora, imao jasan stav da ne treba forsirati ljude pred penzijom.

“Šta je pokazalo vrijeme? Recimo, kada je imenovan direktor Klinike za očne bolesti, koji ima 35 godina, bilo je direktnih spočitavanja meni koliko je to ozbiljno. Pokazalo se da je to jedan od najpokrivenijih segmenata u KCCG”, zaključio je.

Lazović je juče rekao da je 28. septembra na prvi pregled i operaciju čekalo 955 pacijenata. Dodatnih 2.339 čekalo je na dijagnostiku. Tvrdi da imaju samo tri magneta i da su zatrpani uputima iz ostalih bolnica.

“Imamo jednu gama kameru, a standard je jedna na 150.000 stanovnika”, istakao je.

Lazović je rekao da na onkologiji čeka nešto manje od 60 pacijenata, da se na operaciju oka čeka dva mjeseca. Operacija kod ortopeda, tvrdi, se zakazuje za dva do tri mjeseca, dok se kardiološke operacije, koje nijesu hitne, obavljaju u roku od 30 dana.

Lazović je pojasnio da je od 1. februara do 28. septembra, zahvaljujući dopunskim radom ljekara, sa listi čekanja operisano i pregledano oko 13.500 pacijenata.

Bonus video: