Otvoren novi vrtić u Nikšiću

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, vaspitna jedinica „Izvor“ otvorena je u okviru Javne predškolske ustanove (JPU) "Dragan Kovačević", sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak najmlađih na ovom području
1691 pregleda 0 komentar(a)
Vrtić u Viru, Foto: Fokus
Vrtić u Viru, Foto: Fokus

U nikšićkom naselju Vir otvoren je novi vrtić, opremljen po svim standardima i normativima, u koji je ove školske godine upisano 90 djece uzrasta od dvije do šest godina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, vaspitna jedinica „Izvor“ otvorena je u okviru Javne predškolske ustanove (JPU) "Dragan Kovačević", sa ciljem stvaranja optimalnih uslova za boravak najmlađih na ovom području.

„U adaptaciju objekta uloženo je 30 hiljada eura, a njegova površina je 170 metara kvadratnih“, kaže se u saopštenju.

Jedinica, kako se navodi, raspolaže sa tri radne sobe, kuhinjom, odgovarajućim brojem sanitarnih čvorova i centralnim hodnikom.

Vrtić posjeduje lijepo uređen i bezbjedan dvorišni prostor opremljen po svim standardima za djecu, a objekat je pokriven video nadzorom.

Direktorica JPU "Dragan Kovačević", Radmila Backović, kazala je da je od 2009. godine do danas u nikšićkoj opštini obuhvaćenost djece predškolskim obrazovanjem porasla sa 33 na 56 odsto.

„Prostor konkretno ovog objekta urađen je po standardima i normativima. Takođe, kuhinja je opremljena po standardima za bezbjednost hrane ISO 22000 i HACCP sistem“, rekla je Backović.

Direktorica Direktorata nadležnog za predškolsko vaspitanje, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da je Ministarstvo prosvjete, uz podršku predškolskih ustanova i UNICEF-a, u prethodnim godinama uspjelo da poveća obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

„Danas je stopa obuhvata iznad 70 odsto, što je značajan napredak u odnosu na prethodni period. Samo tri godine ranije stopa obuhvata je bila oko 55 odsto“, precizirala je Nikolić Vučinić

Kako je navela, paralelno sa time aktivno se radi se na povećanju kapaciteta predškolskih ustanova.

„Samo u prethodne dvije godine otvoreno je 1,5 hiljada mjesta u vrtićima širom Crne Gore, a tim tempom ćemo nastaviti i ubuduće“, kazala je Nikolić Vučinić.

Bonus video: