Stanković: CG se sve češće pominje po mafijaškim obračunima, tome moramo stati na put

„Kriminalci nijesu vodili računa o tome da li je riječ o Albancu, Srbinu, Crnogorcu, Hrvatu ili Bošnjaku. Oni su zanemarili nacionalne razlike i brzo počeli da sarađuju, čini se brže nego što suto učinile državne institucije“, rekao je Stanković
173 pregleda 15 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vuk Lajović
Ivica Stanković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.10.2016. 17:31h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da je u vremenu kada se Crna Gora sve češće pominje po mafijaškim obračunima prioritet da se tome stane na put i poručio da ne smije biti nedodirljivih i zaštićenih.

Stanković je na konferenciji o izazovima u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala u Budvi, ocijenio da borba protiv prekograničnog kriminala nije samo obaveza nego imperativ tužilaštava u regionu.

On je rekao da je zadatak tužilaštava da građanima omogući bezbjedno okruženje, a obaveza regionalnih tužilaštva da saradnjom doprinesu da taj cilj bude ostvaren.

Stanković je ocijenio da regionalne tužilaštva treba da se dogovore šta da rade kako bi bili korak ispred „onih koji su se brzo ujedinili nakon raspada Jugoslavije“.

„Kriminalci nijesu vodili računa o tome da li je riječ o Albancu, Srbinu, Crnogorcu, Hrvatu ili Bošnjaku. Oni su zanemarili nacionalne razlike i brzo počeli da sarađuju, čini se brže nego što suto učinile državne institucije“, rekao je Stanković.

On je ocijenio da se tužilaštva regiona moraju uvezati u čvršći lanac koji će sve više stezati oko organizovanog prekograničnog kriminala.

„To podrazumijeva jačanje neposredne saradnje između naših tužilaštava, kako to predviđaju zaključeni ugovori, ali i preispitivanje ugovorne osnove s ciljem omogućavanja što efektnije saradnje tužilaštava i uopšte pravosudnih organa država regiona“, kazao je Stanković.

On je ocijenio da je pred tužilaštvima jasan zadatak – da pravosudni organi budu ispred organizovanog kriminala.

„Nikako da kriminalne grupe budu ispren nas. Zbog toga moramo da pokažemo snagu koju imamo, svi zajedno i svako pojedinačno“, ocijenio je Stanković.

On smatra da se to može postići ubrzavanjem procedura, jačanjem povjerenja između tužilaštava regiona i svih čiji je zadatak borba sa kriminalnim grupama.

„Mafija ima jasan cilj – ostvarivanje određenog, najčešće finansijskog interesa. Da bi taj cilj ostvarili oni ne razmišljaju o granicama, vjerskim, nacionalnim uvjerenjima. Zato je nedopustivo da oni udruženo djeluju dok naše institucije sprovode birokratske procedurei formalnostima usporavaju jedna drugu“, kazao je Stanković.

On je ocijenio da zabrinjava činjenica da ima međunarodnih kriminalnih grupa, a da nema zajedničkih istražnih timova.

„Neprihvatljivo je da za kriminal ne postoje granice, a da borci protiv kriminala na njima insistiraju. Porazno je da veće povjerenje postoji među kriminalcima nego među onima koji ih gone“, ocijenio je Stanković.

Prema njegovim riječima, od saradnje tužilaštava zavisi i konačan rezultat.

„Ukoliko mi ne budemo sarađivali od toga će koristi imati samo kriminalne grupe. Zato je krajnje vrijeme da im pokažemo da su države regiona spremne da se organizuju i spriječe njihovo dalje djelovanje“, smatra Stanković.

On je poručio da je u danima i mjesecima kada se Crna Gora sve češće pominje po mafijaškim obračunima prioritet da se tom stane na put.

„Na tom putu ne smije biti nedodirljivih i zaštićenih. Samo tako možemo pokazati sa država ima veću snagu od mafije“, poručio je Stanković.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav, kazao je da je EU čvrsto opredijlena da pomogne državama zapadnog Balkana.

„Na državama je da imaju konkretne rezultate, a EU je tu da im pomogne. Ne želimo kriminal na granicima EU, ali ni u budućim članicima“, poručio je Orav, dodajući da je za program prekogranične saradnje opredijeljeno pet miliona eura.

On je ocijenio da je od otvaranja poglavlja 23 i 24 Crna Gora značajno napredovala, ali je neophodno jačati institucije da bi se postigli bolji rezultati.

„U ovoj fazi pregovora opipivlji rezultati su ključni, a veze između tužilaštva i policije moraju biti najjače u borbi protiv kriminala“, kazao je Orav.

Otpravnik poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Biks Aliju, kazao je da SAD pozdravljaju rezultate koji se postižu.

Ministar pravde Zoran Pažin smatra da se mora jačati institut oduzimanje imovinske koristi pribaljvanje krivičnom djelom.

„Ukoliko to uspijemo isušićemo močvaru, a ako to uradimo spriječićemo malariju“, rekao je Pažin.

Malči Garbijelčić iz Eudžasta kazao je da je ta institucija formirana da bi se borili protiv organizavog kriminala u EU, ali i van njenih granica.

„Svaka država ima kontakti osobu sa Eurodžastom, ali se to mora unaprijediti. Sporazum o saradnji je za sada potpisan sa Crnom Gorim i Makedonijom“, rekla je Gabrijelčić.

Bonus video: