Herceg Novi: Nove skale do Kotobiljskog izvora

Mjesto je je ujedno zanimljivo kao šira lokacija čuvene Kotobiljske bitke, presudnog događaja pri oslobađanju hercegnovskog kraja od turske vlasti
232 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2016. 08:54h

U okviru projekta "Udahnimo život zaleđu - selo Kameno" pri kraju je izrada kamenih skalina do Kotobiljskog izvora u zaleđu Herceg Novog. Izvor je uređen 1884. godine, u vrijeme Austrougarske monarhije, kada je dobio kamene klupe i korita za vodu.

“Ozbiljno je oštećen vijek kasnije, kada je zatrpan sa više kubika otpadnog materijala iz tadašnjeg lokalnog kamenoloma. Zatim je 2002. opet osposobljen volonterskim radom članova PK „Subra“, da bi 2006. godine, prilikom probijanja novog puta za Trebinje, ostao odsječen i od ove komunikacije i od starog pješačkog puta za Kameno. Kroz veliki vodni ispust ispod novog puta izvedena je šetačka staza, a u produžetku se upravo završavaju stepenice”, objašnjava v.d. direktor Agenzije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević. Turistička organizacija je za ove radove aplicirala za dobijanje finansijske podrške u okviru poziva "Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori", a projekat je zatim kofinansirao UNDP u iznosu od 15 000 eura.

Mjesto je je ujedno zanimljivo kao šira lokacija čuvene Kotobiljske bitke, presudnog događaja pri oslobađanju hercegnovskog kraja od turske vlasti. U toj bici, koja se odigrala 15. septembra 1687. godine, turska vojska na čelu sa Husein Topal pašom je u iznenadnom prepadu Crnogoraca i lokalnih ustanika teško poražena, što je omogućilo krajem istog mjeseca da hrišćanska koalicija predvođena Mlečanima, oslobodi Herceg Novi od Osmanlija. Događaj je opjevao Petar II Petrović Njegoš u Gorskom vijencu:

"Topal - paša su dvadest hiljadah

da pomože Novome hitaše;

sretoše ga mladi Crnogorci

na Kameno, polje pouzano.

Turskoj kapi tu ime poginu,

sva utonu u jednu grobnicu;

mož i danas viđet kosturnicu."

Galerija

Bonus video: