GRAĐANI SE ŽALE NA VAŽENJE RECEPTA ZA ANTIBIOTIKE

Tri dana im malo da podignu lijek

Do problema dolazi zbog nestašica ljekova, zbog čega građani nerijetko moraju ponovo kod izabranog ljekara da im propiše recept...
2 komentar(a)
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2016. 05:57h

Građani tvrde da im u posljednje vrijeme “propadaju” recepti za antibiotike, jer u državnim apotekama moraju  da ih podignu  u roku od tri dana.

Nekoliko njih kaže da se često dešava da im izabrani doktor propiše antibiotik u petak i da ih zbog povremenih nestašica ne mogu tokom vikenda podići u apoteci.

Penzioneri tvrde da je rok za podizanje ljekova suviše kratak i da im je, zbog lošeg zdravstvenog stanja, problem da ponovo idu po recepte kod izabranih doktora.

Iz “Montefarma” su odgovorili da je trajanje recepata regulisano pravilnikom  Ministarstva zdravlja.

Taj pravilnik, izmijenjen ljetos, skratio je rok važenja recepata kojima se propisuju antibiotici sa pet na tri dana.

“Ako ljekar procijeni da je upotreba antibiotika neophodna, onda se sa liječenjem počinje odmah”, naglasili su iz “Montefarma”.

Da je rok u skladu sa pravilnikom Ministarstva zdravlja, “Vijestima” je potvrdio i direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Pravilnikom koji je ljetos stupio na snagu izmijenjena je procedura i za obnovljive recepte, kojima se propisuju ljekovi za dugotrajnu upotrebu, liječenje hroničnih bolesti ili smetnji koje se ponavljaju.

Na osnovu takvog recepta,  pacijenti su ranije u  državnoj apoteci mogli da  dobiju lijek  najviše 12 puta, a sada  tri.

Novim pravilnikom je definisano i da izabrani doktori ne mogu ručno pisati obnovljive recepte.

Iz “Montefarma” su juče poručili i da nema nestašica ljekova. Na pitanje koji ljekovi fale u državnim apotekama i kada će biti isporuka, odgovorili su da je snadbjevenost “uredna i kontinuirana”.

Iz te zdravstvene ustanove su odgovorili da će kapi za oči “trusopt”, kojih nema u državnim apotekama, dobiti tokom sljedeće sedmice.

Preporučujemo za Vas