Baković: Trajno riješiti problem asistenata

Neophodno da se problem riješi na zakonit način, smatra Baković
1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2016. 17:00h

Ombudsman podržava apel grupe NVO da pitanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama bude trajno riješeno, saopšteno je iz kancelarije Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

“Neophodno je da se ovo pitanje riješi i uredi na zakonit način koji će omogućiti trajnost i kontinuitet dobijanja usluge, kako djeca kojima je neophodna podrška asistenta ne bi ostala uskraćena za to svoje pravo”, kazala je savjetnica Ombudsmana Milana Bojović “Vijestima”.

Iz “Akcije za ljudska prava” i grupe NVO, nedavno su se obratili Ombudsmanu Šućku Bakoviću, sa molbom da podrži inicijativu civilnog sektora, podsjećajući da se Zaštitnik još 2011. godine bavio tim problemom. Tada su, u cilju kontinuiranog obezbjeđivanja te usluge, Ministarstvu prosvjete upućene i određene preporuke.

“Ministarstvo nas je, između ostalog, izvijestilo da je Zakonom o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama omogućeno angažovanje asistenata, koji se angažuju po pravilu kroz volonterski rad, ‘a ova norma ne sputava mogućnost njihovog profesionalnog angažmana’”, kazala je Bojović.

Tada su iz Ministarstva izvijestili i da “Pravilnik o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe omogućava da škola angažuje jednog asistenta u skladu sa rješenjem o usmjeravanju”.

“Navedeno je i da je selekcija asistenta nužna i da asistentov posao određuje stručni tim škole uz pomoć spoljnih saradnika i uz konsultacije sa roditeljima djeteta, shodno posebnoj obrazovnoj potrebi djeteta i rješenju o usmjeravanju”, kazala je Bojović.

Kao mogućnost da se finansijski osigura održivost aktivnosti, dodala je ona, Ministarstvo je 2011. predložilo da se asistenti podrže kroz izradu Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti.

Iz Ministarstva su tada naveli da se izvor finansiranja može naći i u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

U Fond se od 2009. do kraja prošle godine slilo 36,5 miliona eura, od čega je na rehabilitaciju OSI utrošeno svega nešto preko 1,9 miliona. Još nije poznato gdje je i kako uloženo preostalih 34 miliona eura.

HRA je nedavno uz podršku više NVO, Vladi, ministarstvima rada i socijalnog staranja i prosvjete uputila zahtjev za trajno i održivo rješenje angažovanja asistenata.

U dopisu je predloženo i da se ta radna mjesta u školama odmah sistematizuju i zaključe ugovori sa asistentima, te da se prvenstveno angažuju asistenti koji posjeduju znanja i stekli su iskustvo u radu sa djecom.

NVO su tražile izmjenu člana zakona u kojem se navodi da asistenti taj posao rade “po pravilu volonterski”.

Bonus video: