Pljevljak namjerava da tuži EPCG ukoliko ne izmjeste stub dalekovoda

Petrovć, koji boluje od kancera kaže da će se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogoršati zbog velikih elektromagnetnih zračenja, ukoliko Elektroprivreda premjesti stub pored njegove kuće
297 pregleda 2 komentar(a)
Pljelvja dalekovodi Vasilije Petrović, Foto: Goran Malidžan
Pljelvja dalekovodi Vasilije Petrović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.10.2016. 09:31h

Pljevljak Vasilije Petrović namjerava da podnese tužbu pritiv Elektroprivrede Crne Gore ukoliko ta kompanija ne odustanu od namjere da stub dalekovoda Pljevlja-Piva postavi nedaleko od njegove kuće.

Elektroprivreda namjerava da sjevernu trasu 220 kilovoltnog daalekovoda Pljevlja- Piva sa lokacije odlagališta pepela i šljake Maljevac izmjesti na na novu lokaciju zbog radova a tom postrojenju.

Petrović, koji boluje od kancera kaže, da će se njegovo zdravstveno stanje dodatno pogoršati zbog velikih elektromagnetnih zračenja, ukoliko Elektroprivreda postavi stub pored njegove kuće.

Pored njegove kuć sa sjeverne strane već prolaze dva dalekovoda, a nakon postavljanja trećeg sa južne strane, njegova kuća bila zarobljena između žica.

To bi, smatra on, značajno ugrozilo zdravlje njemu i njegovoj porodici , zbog velikog elektromagnetnog zračenja, koje, kako su mu stručnjaci potvrdili, štetno utiče na zdravlje ljudi.

Ukoliko ne odustanu od svog nauma i stub postave pored moje kuće, neka iskopaju još jednu rupu i mene tu sahrane. Ovo što oni rade nije humano i nije pošteno, posebno kada znaju da sam teško obolio.

Ako moraju tuda da prođu neka mi oduzmu kuću, a ne da nas ostavljaju između desetina žica da samremo zbog njihovih nakaradnih planova“, ističe Petrović.

On tvrdi da je kancer dobio zato što je bio prinuđen, zbog nebrike Elektroprivrede, da godinama udiše otrovnu prašinnu koju je vjetar raznosio sa deponije pepela i šljake Maljevac, a koji se nalazi u neposrednoj blizini njegove kuće.

Petrović kaže da se više puta obraćao nadležnima u toj kompaniji kao inspekciji ali da niko neće da uvaži njegove razloge zbog kojih se protivi postavljanju stuba.

U odgovoru elektroenergetski inspektor Blagota Novosel navedi da je utvrdio da se radovi na izmještanju dalekovoda izvode u skladu sa propisanom procedurom, a da su sigurnosne udaljenosti i rastojanja od dalekovoda do Petrovićeve imovine veće od propisanih vrijednosti. Konstatovao je da je udaljenost stambene zgrade čak i van koridora dalekovoda.

Novosel je to, kako je konstatovao u obavještenju Petroviću, zaključio na osnovu informacije koju mu je dostavila Elektroprivreda.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović samtra da je u ovom slučaju glavni elektroenergetski inspktor prekršio Zakon o inspekcijskom nazoru.

Inspektor je trebao da da izađe na lice mjesta, konstatuje činjenično stanje i provjeri navode iz prijave Petrovića. Nakon toga napravi zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, donese rješenje o otklanjanju nepravilnosti, ako ih je bilo i u rješenju konstatuje ono što je na licu mjesta zatekao. Trebao je i da naloži mjerenje elektromagnetnog zračenja i da procijeni uticaj na životnu sredinu. Umjesto svega toga on daje odgovor na osnovu izjave Elektroprivrede, što je neozbiljno i suprotno zakonu o inspekcijskom nadzoru“, smatra Mitrović.

Bonus video: