Ministarstvo pravde: Evropski sud ustanovio da u CG nema sistemskog kršenja ljudskih prava

Konstatovano je i da Crna Gora blagovremno izvršava sve obaveze utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava, a da Komitet ministara Savjeta Evrope kao nadzorni mehanizam ne razmatra nijedan predmet protiv Crne Gore na plenarnim zasijedanjima
51 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Pažin,  Guido Raimondi, Foto: Ministarstvo pravde
Zoran Pažin, Guido Raimondi, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 03.10.2016. 19:02h

Evropski sud za ljudska prava u predmetima protiv Crne Gore do sada nije ustanovio kršenje ljudskih sloboda i prava sistemskog karaktera, saopšteno je tokom posjete ministra pravde Zorana Pažina Strazburu.

Pažin boravi u zvaničnoj posjeti institucijama Savjeta Evrope u Strazburu, gdje je danas razgovarao sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava, Guidom Raimondijem, i generalnim direktorom Direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope, Filipom Buajeom.

“Predsjednik Evropskog suda i ministar pravde su konstatovali da Evropski sud za ljudska prava u predmetima protiv Crne Gore do sada nije ustanovio kršenje ljudskih sloboda i prava koje bi bilo sistemskog karaktera, već da se radi o pojedinačnim slučajevima ugrožavanja ili povreda ljudskih prava i sloboda zaštićenih Evropskom konvencijom”, saopšteno je iz Ministarstva.

Konstatovano je i da Crna Gora blagovremno izvršava sve obaveze utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava, a da Komitet ministara Savjeta Evrope kao nadzorni mehanizam ne razmatra nijedan predmet protiv Crne Gore na plenarnim zasijedanjima.

“Predsjednik Suda je istakao sa zadovoljstvom da je priliv predstavki iz Crne Gore znatno smanjen u odnosu na prethodne godine i da je ostao mali broj zaostalih predmeta. Stoga se može očekivati narednih mjeseci da u predmetima po predstavkama protiv Crne Gore neće biti onih starijih od godinu dana”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predsjednik Evropskog suda i ministar pravde su konstatovali da dobar vid saradnje između crnogorskih sudova i Evropskog suda predstavlja sekondiranje sudija koje podrazumijeva upućivanje mlađih sudija iz Crne Gore na rad u Registar Evropskog suda, radi sticanja prakse o evropskom konvencijskom pravu i prenošenje iskustva ostalim sudijama po povratku u Crnu Goru.

Ministar i predsjednik Suda su, kako je saopšteno, razgovarali i o ratifikaciji Protokola 16 uz Konvenciju kojeg je do sada ratifikovalo samo šest država članica Savjeta Evrope.

Pažin je, tokom razgovora sa Buajeom, istakao da Ministarstvo pravde ima vrlo značajnu saradnju sa Savjetom Evrope i dragocjenu podršku te organizacije na unaprjeđenju vladavine prava, razvoju demokratije i zaštiti ljudskih prava, što ujedno predstavlja temelj evropskih i evroatlantskih aspiracija.

“Buaje je sa zadovoljstvom istakao da Crna Gora efikasno ispunjava obaveze i preporuke iz članstva u ovoj organizaciji, posebno u oblasti nezavisnosti pravosuđa, zaštite ljudskih prava i sloboda i borbi protiv korupcije”, kaže se u saopštenju.

Sastanak između ministra pravde i generalnog direktora Direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope je, kako je saopšteno, ujedno bila prilika da se razgovara o trenutno aktuelnoj situaciji u svijetu kada su u pitanju migracije i terorizam.

“Zajednički je konstatovano da postoji snažna potreba za konsolidacijom, prije svega, kroz podršku, daljnje snaženje i afirmaciju temeljnih vrijednosti Savjeta Evrope kao što su istinska demokratija, koncept ljudskih prava i fundamentalnih sloboda i vladavinu prava”, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: