Dani otvorenih vrata u okviru obilježavanja 10 godina Vojske Crne Gore

Najzanimljiviiji dio posjete svakako je bio taktičko-tehnički zbor gdje je učenicima prezentovan dio vazduhoplovne tehnike koju posjeduje Vazduhoplovstvo
57 pregleda 1 komentar(a)
dani otvorenih vrata, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
dani otvorenih vrata, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2016. 15:22h

Na Vojnom aerodromu u Golubovcima i kasarni „Vladimir Knežević Volođa“ u Pljevljima danas su u organizovani „Dani otvorenih vrata“ otvorena vrata u okviru obilježavanja desetogodišnjice postojanja Vojske Crne Gore, u susret 7. oktobru Dan u Vojske. Kasarne su uglavnom posjetili učenici škola koje gravitiraju tim područjima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vazduhoplovstvo VCG bilo je domaćin učenicima OŠ “Mahmut Lekić“ iz GO Tuzi i OŠ „Gornja Zeta“ iz sela Srpska, u GO Golubovci.

Učenicima su prezentovani osnovni podaci o Vazduhoplovstvu, istoriji i vazduhoplovnoj tradiciji u Crnoj Gori.

Upoznati su sa vojnom profesijom, a posebno šta znači biti vazduhoplovac.

U par riječi predstavljeni su planovi Vazduhoplovstva za naredni period koji podrazumijevaju razvoj vazdušno transportnih kapaciteta i vazduhoplovnog operativnog centra, u cilju integracija u NATO integrisani sistem kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora.

Najzanimljiviiji dio posjete svakako je bio taktičko-tehnički zbor gdje je učenicima prezentovan dio vazduhoplovne tehnike koju posjeduje Vazduhoplovstvo.

Manifestaciju u Pljevljima je posjetilo više od 200 učenika iz 5 osnovnih ( OŠ „Dušan Ivović“, OŠ „Mihajlo Žugić“, OŠ „Ristan Pavlović“, OŠ „Boško Buha“ i OŠ “Salko Aljković“) i dvije srednje škole (Gimanzija „Tanasije Pejatović“ i Srednja stručna škola).

Posjetioci su bili u prilici da vide naoružanje, alpinističku i skijašku opremu, optoelektronska sredstva, sredstva veze, kao i rafting opremu.

Gosti su izrazili zahvalnost za poziv i iskazali želju da slijedeće godine uzmu masovnije učešće u ovoj aktivnosti.

Narednih dana aktivnost će biti realizovana u kasarni u Kolašinu, na sidrištu u Baru, te u kasarni u Danilovgradu.

Bonus video: