Maltežani planiraju da upravljaju bolnicama u CG narednih 30 godina

Kompanija želi da izgradi nekoliko novih bolnica na jugu i sjeveru, ali i novi Klinički centar u Podgorici sa 550 kreveta
224 pregleda 37 komentar(a)
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Zoran Đurić
Zdravstvena zaštita, okrugli sto, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2016. 13:50h

Zdravstvena organizacija iz Malte "Vitals Global Healthcare" (VGH) planira za tri do četiri godine da izgradi nove i transformiše zdravstvene ustanove u Crnoj Gori za 375 miliona eura, na osnovu partnerstva sa Vladom Crne Gore.

Predstavnik investitora, izvršni direktor VGH Ram Tumuluri kazao je da ta kompanija trenutno upravlja sa tri bolnice na Malti i pregovara sa pet drugih država kako bi transformisali sisteme.

Dodao je da bi VGH sa partnerima u narednih 30 godina upravljao crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

On je kazao da je planirano da se transformacija u crnogorskom zdravstvu odvija u tri faze.

Prva, koja bi trebalo da počne u prvom kvartalu naredne godine, obuhvata novu medicinsku opremu i informacionu konekciju u čitavoj zemlji, vazdušnu hitnu pomoć i obuku medicinskog kadra.

Tokom druge faze, koja bi tekla uporedo sa prvom i trajala od 24 do 36 mjeseci, počela bi izgradnja novih domova zdravlja u Budvi i Tivtu, nove regionalne bolnice u Kotoru sa 250 kreveta.

Takođe, u toj fazi planirana je izgradnja nove opše bolnice u Herceg Novom sa 150 i novog Kliničkog centra u Podgorici sa 550 kreveta.

Treća faza bi, tvrdi Tumuluri, bila fokusirana na sjever i obuhvatala nove domove zdravlja u toj regiji, novu opštu bolnicu za ortopediju i specijalnu hitnu pomoć i službu potrage i spasavanja za klijente ski rizorta.

Saopšteno je da će VGH uskoro podnijeti inicijativu Ministarstvu zdravlja da započne proces dodjele koncesija, kao i da po projektu cijene zdravstvenih usluga tokom njihovog upravljanja projektom ostale iste.

Tumuliri je rekao da bi u prvih 12 do 24 mjeseca mogli da stvore vidjljive promjene.

"Mi ćemo obezbijediti sav kapital koji je neophodan za rad zdravstvenih ustanova, a u narednih 30 godina bi upravljali tim bolnicama sa našim partnerima", saopštio je Tumuliri.

Kazao je da VGH ne traži od Vlade garanciju za kapitalne investicije i da cilj te kompanije nije privatizacija, već reformacija.

Predstavnik partnera VGH kompanije Džon Helfrik, kazao je da namjeravaju da iskoriste njihova znanja za obuku zdravstvenih radnika u Crnoj Gori koji su zaposleni u bolnicama i rehabilitacionim centrima.

"Ova investicija bi Crnoj Gori omogućila doprinos na putu na Evropskoj uniji", rekao je Helfrik.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt rekao je da promjene ne smiju da budu po segmentima, već se čitav sistem mora transformisati.

On je naglasio da prezentacija VGH odgovara modelu koji Vlada očekuje, ali i da javni poziv ili tender mora da obezbijedi jednako pravo svim zainteresovanima.

"Nije VGH jedina sa kojom smo do sada razgovarali. Bilo je velikih medicinskih lanaca i institucija iz Kanade, Azerbejdžana, Turske, Italije", naglasio je Šegrt.

Prema prezentaciji VGH, Crna Gora će dobiti unaprijeđene zdravstvene ustanove bez ikakvog ulaganja.

Piše da bi obaveza Vlade bila da obezbijedi zemljište, pruži pomoć u pribavljanju licenci, opredijeli dio budžeta za zdravstvenu zaštitu VGH-u radi upravljanja i zaključi ugovor o koncesiji.

S druge strane, VGH bi morao da investira u izgradnju ustanova, upravlja pružanjem usluga zdravstvene zaštite na 30 godina, bude odgovoran za kvalitet zdravstvene zaštite i radi sa Vladom na reformama u sektoru zdravstva.

Bonus video: