"Prema potrošačkom kodeksu imamo najgore zdravstvo u Evropi"

“Po ko zna koji put politički subjekti, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Pozitivna, Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, potvrdili su dosadašnju praksu kontinuiranog srozavanja javnog zdravstva koje vladajuća elita sprovodi posljednje tri decenije”
6 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 03.10.2016. 11:01h

Crna Gora je jedina država u svijetu koja namjerava da zdravlje građana prepusti slobodnom tržištu, što znači da će oni imati onoliko zdravlja koliko za to budu mogli da plate, ocijenjeno je iz Sindikata doktora medicine.

Crnogorski parlament u petak nije usvojio izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim je bilo predviđeno da se povećaju plate plate ljekarima.

“Po ko zna koji put politički subjekti, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Pozitivna, Hrvatska građanska inicijativa, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, potvrdili su dosadašnju praksu kontinuiranog srozavanja javnog zdravstva koje vladajuća elita sprovodi posljednje tri decenije”, kaže se u reagovanju predsjednice Sindikata Milene Popović Samardžić.

Ona ocjenjuje da se neizglasavanje zakonskog rješenja kojim bi se povećale zarade ljekara potvrđuje potpuni nedostatak želje da se uspostave osnovni preduslovi za pristojan život ljekara I time krene na putu ozdravljenja zdravstva.

“Ljekarima je na taj način po ko zna koji put pokazano da je crnogorskom zdravstvenom sistemu, nažalost, već presuđeno”, poručila je Popović Samardžić.

Ona podsjeća da se Crna Gora prema evropskom potrošačkom indeksu ima najgore zdravstvo u Evropi (35. mjesto), da država ima najmanje ljekara po stanovnika (2.2/1000) u odnosu na sve države kandidate i članice Ebropske unije. (3.4/1000).

“Crna Gora u odnosu na bruto društveni proizvod za zdravstvo izdvaja najmanje od svih zemalja u Evropi (4,8% BDP) što je čak 25% manje nego što je preporuka Svjeske zdravstvene organizacije (6.8%) ili skoro dva puta manje nego što je prosjek izdvajanja u državama EU”, navode iz Sindikata doktora medicine.

Ističe se da Crna Gora je smanjila ulaganja u zdravstvo sa 6,0 odsto iz 2009. na sadašnjih 4,8 odsto I da shodno ekonomskom potencijalu najslabije plaća svoje ljekare u odnosu na sve zemlje u Evropi (1.3 prosječne zarade u državi).

“Ovakav odnos elite na vlasti prema zdravlju i životu građana Crne Gore je osnovni uzrok zbog koga Crnu Goru već godinama napuštaju najbolji ljekari o čemu se ne vodi evidencija, dok se sve više oslanjamo na ljekare iz inostranstva koji su plaćeni znatno više nego domaći kadar”, kaže Popović Samardžić.

Ona ističe da su zaprepašćeni stavom najodgovornijeg čovjeka u državi, Mila Đukanovića, koji je svojom politikom zdravstveni sistem srozao na najniže grane, sa kakvom bezobzirnom lakoćom obećava njegov oporavak. “To smatramo za moralnu degradaciju i njega kao premijera i društva u cjelosti”.

“Licemjerstvo je utoliko veće jer isti ljudi koji građanima obećavaju bolje javno zdravstvo, u njega nemaju povjerenja, već sebe i članove svojih familija liječe u inostranim klinikama. Onoga dana kada zdravstvo bude po mjeri našeg premijera i političke elite koju predstavlja biće i po mjeri svakog građanina Crne Gore”, kaže Popović Samardžić.

Bonus video: