URA: Naši pomorci na ”crnim listima” zbog neprimjenjivanja međunarodnih standarda

Iz URA navode da žele da redefinišu neosporan značaj pomoraca, i da izvrše reorganizaciju postojećeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva
168 pregleda 6 komentar(a)
Janko Milutin, Foto: URA
Janko Milutin, Foto: URA
Ažurirano: 01.10.2016. 09:58h

Neargumentovani su pokušaji Ministarstva saobraćaja i pomorstva da ospore izjave pomoraca u vezi “Crnih lista” na kojima se nalaze naši pomorci, kao i neuvažavanja zahtjeva pojedinih strukovnih organizacija pomoraca, koje već godinama upozoravaju na stanje u kojem se nalazimo, kada su pomorci u pitanju, saopštio je Janko Milutin, član OO URA-Kotor.

"Međunarodni standardi se odnose na sistem obrazovanja pomoraca, a ne samo na sistem obuke, kako nam je saopštio predstavnik Ministarstva, datiraju još od 2010 godine. Dok su sve pomorske zemlje odavno primjenile te standarde, Crna Gora nije, pa su njeni pomorci još uvijek na “crnim listama”. Pored toga, nemamo primijenjene propise i standarde koje donosi Konvencija o radu pomoraca iz 2006 (MLC 2006) odnosno EU direktive 2009/13. Kako je u lukama EU upravo u toku pojačana tromjesečna kontrola lučkih inspekcija o primjeni MLC 2006 drugih zemalja, koju je naša zemlja ratifikovala ali koju još nije primjenila, naši pomorci, mogu i ovdje uskoro očekivati probleme odnosno “Crne liste”."

Iz URA dodaju da "samo zahvaljujući sposobnostima naših ljudi koji rade u pomorskom menadžmentu kao i sposobnostima našeg rukovodećeg pomorskog kadra na brodu, a koji se svakodnevno susreću sa ovim problemima, naši pomorci odnosno njihove porodice, u najvećem broju, to još ne “osjećaju” kao posljedicu".

"Strategijom razvoja Crne Gore pomorstvo, a posebno pomorski ljudski resurs (pomorci), nijesu bili prepoznati kao jedan od najprofitabilnijih izvoznih aktivnosti Crne Gore. Neorganizovanost i nedostatak kapaciteta organa državne uprave, u prvom redu Ministarstva saobraćaja i pomorstva kao najoodgovornijeg, rezultiralo je njihovom višegodišnjom nezainteresovanošću da se prate, koordinišu i primjenjuju međunarodni propisi i standardi iz ove oblasti. Takođe, pomorci su, od tog Ministarstva bili prepoznati kao “siguran izborni glas” i u tom cilju je važilo pravilo “Ne talasaj…”", dodaje se u saopštenju Milutina.

Iz URA navode da žele da redefinišu neosporan značaj pomoraca, i da izvrše reorganizaciju postojećeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

"Plan nam je da osnujemo državni organ uprave koji ce biti profesionalan, odgovoran i koji ce koordinisati rad drugih državnih organa za poslove koji se odnose na pracenje, izradu, a u nekim slucajevima, i primjenu medjunarodnih konvencija i standarda, kada je pomorska struka u pitanju. Sa tim u vezi imamo da ponudimo nekoliko modaliteta reorganizacije i podjele nadležnosti, a sve sa ciljem podsticanja, uvažavanja dijaloga i traženja najboljih riješenja sa ostalim partnerima kao sto su brodari, agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca, sindikati, nevladine organizacije odnosno strukovne organizacije pomoraca, a što u sadašnjoj organizaciji Ministarstva saobraćaja i pomorstvo nije slučaj. Kako je Kotor odnosno Boka Kotorska već vjekovima centar pomorstva i pomoraca, a u cilju decentralizacije i prepoznavanja lokalnog interesa, želimo da sjedište tog mogućeg novog državnog organa uprave, bude u Kotoru.”, zaključuje se.

Bonus video: