Veljović: Uprava policije doprinosi jačanju saradnje država Jugoistočne Evrope

„Veljović je ocijenio da crnogorska UP značajno doprinosi nadogradnji saradnje zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Uprava policije
Veselin Veljović, Foto: Uprava policije

Crnogorska Uprava policije (UP) značajno doprinosi jačanju policijske saradnje država Jugoistočne Evrope, ocijenio je direktor UP Veselin Veljović.

Kako je saopšteno, Veljović je učestvovao na Generalnoj skupštini Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope, koja je održana u Skoplju.

On je kazao da je UP svjesna važnosti snaženja dijaloga i razmjene informacija na svim nivoima saradnje u duhu dobrosusjedstva i da to predstavlja najbolju preporuku za dalji napredak ka Evropskoj uniji (EK).

Navodi se da je tema Generalne skupštine bila uloga Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope u projektima finansiranim iz EU fondova, koji su usmjereni na jačanje regionalne policijske saradnje.

Direktori policija, dodaje se, razmatrali su modalitete upravljanja i razmjene informacija među državama članicama, u ciju jačanja regionalnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Veljović je ocijenio da crnogorska UP značajno doprinosi nadogradnji saradnje zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

On je kazao da Asocijacija šefova policija država Jugoistočne Evrope treba da nastavi da bude ključni faktor koordinacije.

Na taj način, kako je objasnio Veljović, sa strateškog nivoa pravovremeno i sveobuhvatno bi bile prepoznate prijetnje u oblasti terorizma i organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi.

„Shodno tome bilo bi definisano zajedničko djelovanje i prepoznati međunarodni partneri koji bi bili podrška u postizanju zajedničkih ciljeva“, dodao je Veljović.

On je podržao dalje aktivnosti Asocijacije šefova policija država Jugoistočne Evrope u izradi strateškog dokumenta uz pomoć Europola, koji će biti osnova za plansko djelovanje policijskih službi zemalja članica te asocijacije.

Taj dokument tretira savremene i globalne bezbjednosne izazove, među kojima su ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika i drugih vrsta roba, trgovina ljudima i pranje novca.

Kako su kazali iz UP, tokom konferencije u Skoplju Veljović je imao bilateralni susret sa direktorom Biroa za državnu bezbjednost Makedonije Sašom Tasevskim.

Ocijenjeno je da crnogorska i makedonska policija kvalitetno sarađuju i dogovoreni su konkretni modaliteti za snažnije zajedničko djelovanje u suzbijanju, sprječavanju i dokazivanju krivičnih djela koje su počinile orgranizovane kriminalne grupe koje djeluju u regionu.

Iz policije su rekli da se Veljović sastao i sa direktorom Policije Albanije Ardijem Veliuem.

„Tokom susreta konstatovali su dobru saradnju graničnih i kriminalističkih službi, sa posebnim akcentom na rješavanje pitanja ilegalnih migracija, što je aktuelni izazov i za policije susjednih država“, kaže se u saopštenju.

Veljović se, kako su naveli iz policije, sastao i sa direktorom policije Republike Srpske Darkom Ćulumom.

„Na sastanku je dogovoren nastavak profesionalne saradnje, a posebno u oblasti razmjene informacija od važnosti za suzbijanje svih vidova prekograničnog kriminala“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: