Marić će inicirati sastanak sa Boškovićem naredne nedjelje

NVO su tražile izmjenu člana zakona u kojem se navodi da asistenti taj posao rade “po pravilu volonterski”
52 pregleda 0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2016. 14:03h

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić iniciraće sastanak o pitanju asistenata za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama sa ministrom prosvjete Predragom Boškovićem što prije naredne nedjelje, saopšteno je Akciji za ljudska prava (HRA) iz Marićevog kabineta.

HRA je juče, uz podršku 11 drugih nevladinih organizacija, Vladi, Mariću i Boškoviću uputila zahtjev za trajno i održivo rješenje angažovanja asistenata. U dopisu je predloženo i da se ta radna mjesta u školama odmah sistematizuju i zaključe ugovori sa asistentima, te da se prvenstveno angažuju asistenti koji posjeduju znanja i stekli su iskustvo u radu sa djecom.

NVO su tražile izmnu člana zakona u kojem se navodi da asistenti taj posao rade “po pravilu volonterski”.

Iz HRA su se danas obratili i Ombudsmanu Šućku Bakoviću, sa molbom da podrži inicijativu civilnog sektora.

Iz HRA su podsjetili Bakovića da Institucija Ombudsmana još 2011. godine bavila problemom asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, te da je tada utvrženo da “postojeći propisi daju mogućnost školama da Pravilnicima o uređenju unutrašnje organizacije sistematizuju mjesto Asistenta u nastavi ali u praksi se to ne realizuje zbog nedovoljno jasnih zakonskih rješenja i procedura”.

Iz HRA su podsjetili Bakovića i da je Ministarstvu prosvjete još te godine preporučio da ”sagleda mogućnost izmjene i dopune Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama u dijelu profesionalnog vršenja poslova Asistenta u nastavi”.

“Bilo bi korisno i da javnost obavijestite šta vas je Ministarstvo u roku od 60 dana te 2011. godine izvijestilo o primjeni preporuka iz Mišljenja”, navode iz HRA u dopisu Bakoviću.

Zahtjev su, uz HRA, podržale NVO Naše sunce, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, Udruženje Roditelji, Centar za građansko obrazovanje Centar za ženska prava, Juventas, Sigurna ženska kuća, Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA i Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici.

Podršku zahtjevu je u međuvremenu su pružili i Institut alternative, Pandora Herceg Novi, Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću, Odred izviđača „Njegoš“,Udruženje „Rastimo zajedno“ Danilovgrad, Novi horizonti, NVO Aktivna zona, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i Centar za monitoring i istraživanje CeMI.

Bonus video: