Nacionalni parkovi i NLB Banka promovisali nastavak Edukativnog programa

Kroz taj projekat oko 450 djece šestih razreda osnovnih škola imaće priliku da kroz radionice, interektivne zadatke i boravak u prirodi stiče znanja, ne samo u NP Biogradska gora, već i o ostalim nacionalnim parkovima
0 komentar(a)
Obradujmo prirodu, Foto: Dragana Šćepanović
Obradujmo prirodu, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.09.2016. 14:30h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), u saradnji sa NLB Bankom, a uz podršku Ministarstva prosvjete, promovisali su nastavak Edukativnog programa u okviru Projekta „Obradujmo prirodu” u NP Biogradska gora.

Tim povodom, oko pedesetak učenika iz Osnovne škole „Boško Buha“ iz Pljevalja imalo je priliku da se upozna sa prirodnim vrijednostima Biogradske prašume, obilazeći Biogradsko jezero i prelistavajući nove edukativne buklete, zajedno sa nastavnicima i edukatorima Nacionalnih parkova Crne Gore.

“Glavni cilj projekta “Obradujmo prirodu” je uključivanje najmlađih u proces edukacije o zaštiti životne sredine, a upravo je edukacija veoma važna, posebno imajući u vidu to da nacionalni parkovi zauzimaju 7.7 posto površine Crne Gore. Edukacija kroz ovakve projekte omogućava najmlađima da uče o važnosti prirode i da se u ranom dobu aktivno uključe u procese njene zaštite. Upravo je zaštita prirode osnovna funkcija NPCG”, navela je direktorica NPCG Azra Vuković.

Kroz taj projekat oko 450 djece šestih razreda osnovnih škola imaće priliku da kroz radionice, interektivne zadatke i boravak u prirodi stiče znanja, ne samo u NP Biogradska gora, već i o ostalim nacionalnim parkovima.

“Usvajanje i sticanje znanja u prirodi je najbolji način podizanja ekološke svijesti najmlađih. Upravo toj populaciji u nasljeđe ostavljamo ono što smo mi uspjeli da očuvamo, kako bi oni nastavili da prirodu čuvaju i valorizuju na pravi način”, kazao je direktor NP Biogadska gora.

Nacionalni parkovi Crne Gore i partneri na Projektu, Ministarstvo prosvjete i NLB Banka, vjeruju da će boravak i druženje u prirodi, obilazak edukativne staze i korišćenje radnih listova podstaknuti učenike da proširuju svoja znanja, samostalno istražuju, razvijaju kreativnost i timski rad, kao i da dalje praktično ekološki djeluju.

Bonus video: