NVO sektor apeluje na nadležne: Obezbijediti asistente u nastavi

“Da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju one osobe koje su adekvatno obučene za taj posao i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla”, kaže se u saopštenju
53 pregleda 0 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.09.2016. 18:13h

Akcija za ljudska prava (HRA) uz podršku više nevladinih organizacija, uputila je danas apel Vladi, Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu rada i socijalnog staranja za trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

U apelu premijeru Milu Đukanoviću i ministrima Predragu Boškoviću i Borisu Mariću, zahtijeva se hitno preduzimanje koraka u cilju obezbjeđenja trajnog, održivog, plaćenog zapošljavanje asistenata u nastavi za svu djecu koja su usmjerena u inkluzivno obrazovanje u vaspitno obrazovne ustanove u Crnoj Gori.

“Smatramo da je to jedini način da se ostvari pravo djece sa posebnim potrebama na besplatno osnovno obrazovanje bez diskriminacije, a koje im garantuje Ustav Crne Gore”, navodi se u apelu.

Asistent u nastavi se, podsjećaju iz HRA, obezbjeđuje za djecu sa težim i teškim tjelesnim smetnjama, sa umjerenim mentalnim smetnjama, djecu bez vida, sa najtežim i potpunim gubitkom sluha, sa težim do teškim govorno-jezičkim smetnjama i sa autizmom.

Iz te organizacije navode da inkluzivno obrazovanje te djece nije moguće bez podrške asistenta.

U apelu se navodi da u ovoj školskoj godini sva djeca kojoj je to neophodno, nisu započela školovanje “zato što njihovi roditelji nisu mogli da priušte da plate asistenta za svoju djecu, jer asistentima rad u septembru i oktobru nije plaćen”.

Asistenti u nastavi su do parlamentarnih izbora, 16. oktobra, zbog ograničenja u zapošljavanju u javnim ustanovama u predizbornom periodu, angažovani na osnovu ugovora u volontiranju.

Iz HRA podsjećaju da zanimanje asistenta u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama do danas nije sistematizovano.

“Iako je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa školama obezbijedilo da znatan broj asistenata (265) od septembra radi u školama na volonterskoj osnovi, i bez ugovora, asistenti ipak nisu obezbijeđeni svoj djeci koja su na njih imala pravo u skladu sa rješenjima o usmjeravanju”, navodi se u apelu.

Prema saznanjima HRA, djece koja su rješenjima o usmjerenju dobila pomoć asistenta u nastavi je skoro dvostruko više.

Iz civilnog sektora podsjećaju da ima i asistenata koji su zbog skromne zarade od 193 eura u neto iznosu, uprkos stečenog iskustvu u radu sa djecom, napustili taj poziv kada im ponovo, na početku ove školske godine nije omogućeno da zaključe ugovore i budu plaćeni za svoj posao.

U cilju rješavanja problema, apelom se predlaže da Vlada odmah obezbijedi da škole aktima o sistematizaciji propišu radna mjesta asistenta u nastavi djeci sa posebnim obrazovnim potrebama. Predlaže se i da se za posao asistenta u nastavi prvenstveno angažuju one osobe koje su adekvatno obučene za taj posao i koje su imale najviše iskustva u obavljanju tog posla, te da se Skupštini predloži izmjena člana 30a Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama (Asistent u nastavi), da bi se propisalo da će se asistenti u nastavi plaćati iz državnog budžeta umjesto da taj posao obavljaju “po pravilu, kao volonterski rad”, kako je sada propisano.

Zahtjev HRA podržale su Milka Šćepanović, izvršna direktorica NVO Naše sunce, Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Savo Knežević, predsjednik Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama, Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava (CŽP), Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas, Ljiljana Raičević, izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća (SŽK), Ljupka Kovačević, koordinatorka Centra za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA i Milisav Mimo Korać, predsjednik Udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici.

Bonus video: