HRA: Agencija za zaštitu ličnih podataka hronično krši zakonski rok

„Upravna inspekcija nije doprinjela da se stanje popravi, jer je postupajući po prijavi HRA nezakonito prihvatila opravdanje predsjednika Savjeta Agencije da ne mogu da poštuju zakonski rok jer nemaju dovoljno izvršilaca”, kaže se u saopštenju
232 pregleda 2 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.09.2016. 18:16h

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama neefikasno štiti pravo na pristup informacijama, hronično kršeći zakonski rok od 15 dana za odlučivanje po žalbama zbog uskraćivanja tog prava, upozorila je Akcija za ljudska prava (HRA).

Iz te nevladine organizacije (NVO) su, povodom Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, kao primjer naveli da je Agencija nedavno odlučila po žalbama HRA poslije sedam mjeseci, umjesto poslije 15 dana od kako su joj žalbe podnijete.

„Upravna inspekcija nije doprinjela da se stanje popravi, jer je postupajući po prijavi HRA nezakonito prihvatila opravdanje predsjednika Savjeta Agencije da ne mogu da poštuju zakonski rok jer nemaju dovoljno izvršilaca”, kaže se u saopštenju.

U HRA smatraju da je na taj način Upravna inspekcija ohrabrila sve državne organe da krše zakon uz isto opravdanje.

Iz te NVO podsjećaju da su rokovi za dostavljanje informacija i rješavanje po žalbama zbog uskraćivanja informacija propisani Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, da bi se obezbijedio blagovremeni pristup informacijama, transparentan rad državnih organa u javnom interesu i efikasna zaštita prava na pristup informacijama.

„Blagovremeni pristup informacijama je od posebnog značaja za novinare i NVO koje analiziraju rad državnih organa“, naglasili su iz HRA.

Kako su naveli, Evropski sud za ljudska prava je istakao da su „vijesti (informacije) kvarljiva roba”, čije objavljivanje ne trpi odlaganje.

„A pogotovo ne od preko sedam mjeseci od podnošenja zahtjeva“, dodaje se u saopštenju HRA.

Ta NVO je apelovala na direktora Agencije Muhameda Gjokaja da preduzme mjere i obezbijedi više ”izvršilaca”, odnosno zaposlenih, da bi Agencija poštovala zakon i obezbijedila blagovremenu zaštitu prava na pristup informacijama.

„Apelujemo na ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da obezbijedi zakonit rad Upravne inspekcije u javnom interesu poštovanja prava na pristup informacijama i zaštite ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: