Herceg Novi: Radovi na Kući Iva Andrića biće završeni do juna 2019. godine

Nakon građevinskih radova uslijediće nabavka opreme za unutrašnjost zgrade i vanjskog prostora. Ideja je da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, kao što je bilo kada je Andrić ovdje boravio
101 pregleda 0 komentar(a)
Kuća Iva Andrića radovi, Foto: Opština Herceg Novi
Kuća Iva Andrića radovi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 12.12.2018. 17:59h

Kuća Iva Andrića u Herceg Novom će do juna 2019. godine dobiti reprezentativan izgled.

U toku su građevinski radovi, koji su započeli rušenjem dijela potpornih zidova i betonske oplate u dvorištu, saopšteno je iz lokalne uprave.

"Dom čuvenog nobelovca biće rekonstruisan tako da zadrži svoj izgled i autentične elemente, kako bi u potpunosti odgovarao estetskim standardima koje je sam Andrić postavio", kazala je šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić.

"Iako je projektom predviđeno da ovi radovi traju do 2020. godine, uzbrzali smo jer su potrebe Herceg Novog takve da nam je bitno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu. Biće dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću već i dio života Novljana i posjetilaca.", objašnjava Kordić.

Nakon građevinskih radova uslijediće nabavka opreme za unutrašnjost zgrade i vanjskog prostora. Ideja je da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, kao što je bilo kada je Andrić ovdje boravio.

"Paralelno sa izvođenjem radova na rekonstrukciji, saradnji sa Muzejem grada Beograda radimo na koncipiranju postavke, rasporedu sadržaja u prostoru, definisanju budućeg statusa Kuće, upravljačkih tijela i utvrđivanju izvora finansiranja programskih aktivnosti", ističe sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Ona je kazala da je "osnovni model kojeg se pridržavaju samoodrživost Kuće Iva Andrića".

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića sprovodi se kroz prekogranični projekat "Co.Co. Tour" koji realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, a odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.

Ukupna vrijednost obezbijeđena iz projekta "Co.Co.Tour" iznosi 190.000 eura.

Bonus video: