Za metar bukovih drva treba i 38 eura

Na Zabjelu, na dijelu pored mini obilaznice, trgovci nude pored bukovih i pitoma drva, koja prodaju po znatno većoj cijeni - i do 45 eura za metar
194 pregleda 4 komentar(a)
drva za ogrijev, Foto: Vesko Belojević
drva za ogrijev, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.09.2016. 20:11h

Drva za ogrev skuplja su u odnosu na prije dvije sedmice.

Metar bukovih drva prije dvije sedmice mogao se pazariti za 33 do 35, dok ga sada prodavci cijene 37 ili 38 eura.

Na Zabjelu, na dijelu pored mini obilaznice, trgovci nude pored bukovih i pitoma drva , koja prodaju po znatno većoj cijeni - i do 45 eura za metar.

„Interesovanja ima, ali ponuda nije velika. Bukova drva su rijetka, ljudima se više isplati da ih za gotovinu izvoze u Albaniju“, kazao je jedan od prodavaca.

Početak jeseni period je priprema za zimu, što je motivisalo kompanije da organizuju akcije za kupovinu peći za grijanje, šporeta, a ponude ima i za one koji se griju na struju.

„Najveće interesovanje vlada za gusane peći na drva i pelet“, saopšteno je iz kompanije „Centrometal“.

Komercijalista kompanije „Okov“ Viktor Smolović, kazao je da su, kao i prethodnih sezona najprodavaniji šporeti „smederevci“.

Najjeftiniji „smederevac” košta 156 eura, dok je za ekskluzivnije šporete i peći potrebno izdvojiti i više od hiljadu eura.

„Grijalice na struju se prodaju u mnogo većim količinama u poređenju sa šporetima i pećima. Cijene grijalica se, tokom sajma, kreću od 10 eura za najjeftiniji model, do preko 100 eura za modele sa ozbiljnijim specifikacijama. U današnje vrijeme su najpopularniji takozvani norveški radijatori“, dodao je Smolović.

Ministarstvo ekonomije prošle godine je započelo program „Energy Wood II“, koji predviđa obezbjeđenje beskamatnih kredita za domaćinstva koja se odluče za grijanje na pelet i briket.

U okviru programa građani mogu aplicirati za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 eura, sa periodom otplate do pet godina. U glavnom gradu više od polovine domaćinstava za grijanje koristi drva .

U lokalnom energetskom planu Glavnog grada od 2015. do 2025, navedeno je da je od ukupno 29.463 domaćinstva koja se griju na drva , u gradskim opštinama Golubovci i Tuzi njih 21.593.

Bonus video: