Mustajbašić: Želimo svima da pomognemo

Porodici Softić tri mjeseca je bilo “obustavljeno primanje”, zato što je to predviđeno Zakonom
325 pregleda 3 komentar(a)
Admir Mustajbašić, Foto: Centar za socijalni rad Bijelo Polje
Admir Mustajbašić, Foto: Centar za socijalni rad Bijelo Polje
Ažurirano: 24.09.2016. 15:27h

Direktor Centra za socijani rad u Bijelom Polju Admir Mustajbašić saopštio je da je porodici Sadata Softića 16. septembra isplaćena nadoknada za jul i avgust.

U odgovoru novinarki “Vijesti” Aidi Skorupan, on je naveo da se centri za socijalni rad u Crnoj Gori “neprestano trude da pomognu svim ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, bez obzira da li je u jeku predizborna kampanja ili ne”.

Odgovorni ljudi koji se nalaze na čelu ovih ustanova, bave se izuzetno teškim poslom, jer on pored znanja i profesionalnosti iziskuje i veliku dozu humanosti, senzibiliteta i empatije kao i 24 časovni angažman. Samim tim, vodi se i briga o porodici Softić. Njima je shodno čl. 29 Zakona o socijalnoj i dječjoj zašti bilo priznato pravo na materijalno obezbjeđenje porodice na maksimalni period od devet mjeseci, od 1. 07. 2015. godine do 31. 3. 2016. godine, s obzirom na to da su sposobni za rad. Nakon 31. 03. 2016. godine, oni su ostvarili pravo na materijalno obezbjeđenje po isteku tri mjeseca od dana prestanka prava, tj. od 1. 07. 2016.

Isplatom materijalnog obezbjeđenja porodice za avgust, koja je počela 16. 09. porodici Softić je ujedno isplaćena i nadoknada za jul. Socijalna davanja se već godinama redovno isplaćuju sredinom mjeseca, a obračun istih se završava početkom tog mjeseca, tako da je vaš tekst objavljen nakon izvršenog obračuna socijalnih davanja za ovu porodicu i nije imao nikakvog uticaja na to.

Prije ove, posljednju isplatu su imali u aprilu i to za mart. Tri mjeseca su imali obustavljeno primanje zato što je to predviđeno čl. 29 Zakona.

Što se tiče udžbenika, nijesu ih dobili od Centra za socijalni rad, kao što ih niko i ne dobija od nas, jer to nije u našoj nadležnosti. Koliko sam upoznat, knjige su dobili od čovjeka dobre volje, koji je insistirao da ostane anoniman, a ne od bilo čijih partijskih kolega. Nakon vašeg pisanja, i medijske pažnje koja je data ovoj porodici, koristim priliku da pozovem sve građane i odgovorne subjekte da svojim doprinosom pomognu ovoj porodici koja se nalazi u stanju socijalne potrebe. Nadam se da će nakon toga njihova socio-ekonomska situacija biti povoljnija, jer vjerujem da će se osim Centra za socijalni rad u Bijelom Polju, u rješavanje njihovih problema uključiti i drugi.

Ukoliko je stvarno bio upućen anonomni poziv porodici Softić gdje im je prijećeno oduzimanjem djece, koristim priliku da vas pozovem da navedeni slučaj odmah prijavite nadležnim državnim organima, koji će ispitati vaše navode i procesuirati počinioce tog sramnog čina.

Siguran sam da je gospodin Softić sam, kao odgovoran član zajednice, prepoznao potrebu da se meni kao direktoru obrati i objasni nastalu situaciju, što možete provjeriti na način što ćete ga konačno kontaktirati, s obzirom na to da po mom saznanju to niste učinili nijednom, iako u vašim tekstovima neprestano pominjete njegovo ime.

Na kraju, želio bih da vam uputim apel, da udruženim zajedničkim snagama, u okviru mojih i vaših profesionalnih ingerencija, pokušamo da pronađemo rješenja za sva lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Smatram da je to mnogo kvalitetnije utrošeno vrijeme od naše prepiske preko medija. Ukoliko želite da date vaš doprinos, stojim vam na raspolaganju.

Ovim stavljam tačku na našu dalju prepisku”.

Bonus video: