CGO: Glas mladih da bude jači

Malo je i mladih koji vjeruju u snagu aktivizma, dok većina cijeni da je uzaludan pokušaj bilo kakave promjene, ocijenio je Knežević
88 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Knežević, Foto: CGO
Miloš Knežević, Foto: CGO
Ažurirano: 24.09.2016. 15:00h

Ćutanje nije opcija za mlade koji žele da budu akteri, a ne statisti u sopstvenom životu, ocijenjeno je na radionici Centra za građansko obrazovanje (CGO) o omladinskom aktivizmu i poručeno da oni treba da budu nosioci promjena.

Radinicu, organizovanu u petak u Omladinskom klubu na Cetinju, vodio je koordinator Omladinske grupe CGO, Miloš Knežević.

Knežević je, kako je saopšteno iz CGO-a, sa mladima razgovarao o značaju uključivanja mladih u život zajednica u kojima žive i rade - od porodice, preko škole do grada i države, kao najširih društvenih zajednica kojima pripadaju.

"Posebna pažnja, tokom radionice, bila je posvećena aktivizmu mladih u oblasti ljudskih prava, a imajući u vidu potencijal mladih da značajno doprinesu izgradnji kulture ljudskih prava u društvu", navodi se u saopštenju.

Knežević je kazao da omladinski aktivizam pruža mogućnost mladima da se njihov glas čuje, da učestvuju u procesima donošenja odluka što društvu nudi održivu perspektivu razvoja.

On je ocijenio da danas postoje brojni izazovi razvoju omladinskog aktivizma koje nameće društveni kontekst u kojem mladi žive.

"Još uvijek tradicionalni odnosi u porodici koji ne podstiču učešće djeteta u porodičnom životu, škole kojima dominiraju prevaziđeni stilovi učenja i koje ostaju zatvorene za određene teme od važnosti za oblikovanje mladih, šire društveno okruženje koje je autoritarno te uz pomoć masovnih medija forsira potrošačku kulturu i pasivnost građana i građanki", naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, u takvim okvirima, malo je i mladih koji vjeruju u snagu aktivizma, dok većina cijeni da je uzaludan pokušaj bilo kakave promjene.

Zato je, ističe Knežević, radionica imala za cilj da motiviše mlade da razmišljaju o važnosti informisanja o procesima i događajima koji se dešavaju u njihovom okruženju, kao i da na njih reaguju, da imaju svoje mišljenje i hrabrost da ga jasno artikulišu.

“Ćutanje nije opcija za mlade koji žele da budu akteri a ne statisti u sopstvenom životu. Mladi treba da budu nosioci promjena koje su konstantno obilježje modernog društva,” naglasio je Knežević.

Kako je saopšteno, kroz prezentaciju istraživanja CGO-a o percepciji građan o diskriminaciji i homofobiji, učesnici radionice imali su priliku da se upoznaju i sa modernim konceptom ljudskih prava i izazovima sa kojima se u zaštiti svojih prava suočavaju pripadnici ranjivih i marginalizovanih grupa, kao što su LGBT osobe, žene, Romi i osobe sa invaliditetom.

Prezentacija je, navodi se, izazvala dinamičnu diskusiju u kojoj su učesnici radionice govorili o primjerima poštovanja ljudskih prava u njihovoj lokalnoj zajednici i školi, te predlagali određena rješenja koja mogu voditi njihovom prevladavanju.

Iz CGO- je saopšteno da su, u dijelu radionice koji se odnosio na tehnike omladinskog rada i aktivizma, učesnici učili o mogućnostima da pretoče ideju o rješavanju određenog problema u konkretnu akciju korišćenjem resursa dostupnih mladima danas, poput društvenih mreža, interneta i mobilnog telefona.

Bonus video: