Dobili zahvalnice jer su spasili Poljake

Na prigodnoj svečanosti u lovnom preduzeću „Rumija“, zahvalnice su dobili Barani Danko Smolović, upravnik lovišta Veselin Milić, Đoko Markolović i Tahir Metović, a zbog obaveza nije mogao da dođe peti član spasilačke ekipe - Cetinjanin Boris Gaževi
205 pregleda 0 komentar(a)
Spasioci, Foto: Radomir Petrić
Spasioci, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 24.09.2016. 07:29h

Lovački savez Crne Gore uručio je juče zahvalnice spasiocima koji su u noći između 4. i 5. jula iz gudura podlisinjskih kanjona izbavili dvojicu turista iz Poljske.

Na prigodnoj svečanosti u lovnom preduzeću „Rumija“, zahvalnice su dobili Barani Danko Smolović, upravnik lovišta Veselin Milić, Đoko Markolović i Tahir Metović, a zbog obaveza nije mogao da dođe peti član spasilačke ekipe - Cetinjanin Boris Gažević.

“Zahvaljujemo Lovačkom savezu i njihovom predsjedniku Nikoli Markoviću što nas nisu zaboravili. Dvojica Poljaka iz Krakova su ljetovali u apartmanima 'Limunada' na Vidikovcu i tog dana popodne su samo rekli da idu u šetnju i pošli u obilazak Lisinja. Predveče su telefonom zatražili da im pošaljemo Gorsku službu spašavanja i helikopter, jer su se izgubili u kanjonu iznad Bara”, rekao je Smolović, vlasnik apartmana.

On je odmah u pomoć pozvao lovce i mještane Bartule, pa je, uz pomoć lampi i lasera, petočlani tim krenuo u potragu.

Drugom stranom kanjona krenula je ekipa barske Službe zaštite.

Potraga je bila bukvalno traženje igle u plastu sijena, jer je kanjon teško prohodan.

Smolović kaže da je ubrzo i pao mrak, a Poljacima se i ispraznila baterija mobilnog telefona.

“Dali su nam neku GPS poziciju, no, to je bila samo tačka Bartula. Kada smo ih konačno pronašli, oko jedan sat iza ponoći u mjestu Crna četa, bili su vidno traumirani i bez vode. Tri dana nakon ove 'ekskurzije', nisu izlazili iz apartmana”.

Kada su Poljaci pitali kako mogu da se oduže za spasavanje, domaćini su im samo rekli da zemljacima preporuče da odmaraju u Crnoj Gori.

Bonus video: