Građani se žale da ne mogu da rješavaju probleme: Uzalud kucaju na vrata MZ

Bivši predsjednici mjesnih zajednica razvlašćeni krajem aprila i od tada građani lokalne probleme teže rješavaju
65 pregleda 0 komentar(a)
MZ Stara Varoš, Foto: Boris Pejović
MZ Stara Varoš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.09.2016. 18:14h

Građani, koji žele da preko svojih mjesnih zajednica rješavaju svoje probleme, uglavnom komunalne, pokrenu neke procedure, to ne mogu da učine, jer su kancelarije zatvorene mjesecima, a na dostupne telefone uglavnom se niko ne javlja.

Predsjednici mjesnih zajednica razriješeni su krajem aprila, novi nijesu još izabrani, a kada će to se ne zna.

Na dostupne telefone mjesnih zajednica, istaknute na sajtu Glavnog grada, novinaru „Vijesti” se javio samo „predstavnik” jedne MZ, ta osoba je kazala da je tu slučajno, a da nadležni, odnosno sekretar nije.

Pojedini telefoni čak nijesu ni u funkciji.

Mještani Ulice 8. marta nedavno su zbog proširenja groblja „Čepurci” pod brdom Ljubović napisali peticiju protiv tog plana, ali nijesu se mogli obratiti nadležnim, jer nemaju predsjednika mjesne zajednice.

Njihovi predstavnici su preko „Vijesti” zatražili pomoć i savjet šta da rade i kome da se obrate.

Prema mišljenju sugrađanina Petra Vukčevića, ne postojanje rukovodstva mjesnih zajednica je klasičan primjer funkcionisanja sistema u našem društvu.

“Mislim da su građani taoci političara. Znam da je postojalo ukorijenjeno mišljenje da su MZ u stvari bile ispostave vladajuće partije, odnosno DPS-a. Sada rukovodstva nema, jer se političari ne mogu dogovoriti, koliko sam shvatio oko procedure izbora. I kome da se obrati građanin, kome treba savjet. Izgleda da je najmanje bitan građanin, a MZ postoji radi njih, a ne obrnuto”, istakao je Vukčević.

Iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) nedavno su upozorili da će mjesne zajednice i dalje funkcionisati sporadično i neće moći da ispune svoju osnovnu ulogu i da budu mjesto na kome će građani razmatrati i odlučivati o životnim potrebama i interesima.

Istakli su da je stav CRNVO-a da su mjesne zajednice potrebne građanima svakodnevno, a ne samo za vrijeme izbora.

“Trebalo je skoro da podnesem zahtjev, sa pečatom mjesne zajednice, ali nisam mogao to da uradim, nisu znali u prostorijama MZ, gdje im je pečat, a predjednika nije bilo”, kazao je Nemanja Poleksić.

Bonus video: