"Rakčević ne razumije način i organizaciju rada JPNPCG"

"Osvrćući se na dio govora Rakčevića koji se odnosi na decentralizaciju NPCG, obavještavamo javnost da je centralizovano upravljanje nacionalnim parkovima model koji je zastupljen u različitim vidovima u mnogim zemljama, i da je u Crnoj Gori pokazao značajne komparativne prednosti u odnosu na decentralizovani"
50 pregleda 5 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.09.2016. 14:14h

Iza izjave jednog od lidera Velike koalicije "Ključ" Žarka Rakčevića "da se sva zarada NP Durmitor treba trošiti tamo gdje je zarađena" i "da ne treba Podgorica da raspoređuje novac i da opredjeljuje gdje će ići 700.000 eura koji se zarađuje na ovim prostorima" stoji neinformisanost i nerazumijevanje načina i organizacije rada Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG), saopšteno je danas iz tog preduzeća.

Rakčević je to izjavio na konvencije ove koalicije koja je održana na Žabljaku 18. septembra ove godine.

"Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore osnovano je 1992. godine sa sjedištem u Podgorici sa ciljem jedinstvenog upravljanja nacionalnim parkovima Biogradska gora, Durmitor, Lovćen, Skadarsko jezero, a od 2009. godine i Prokletije. Nacionalne parkove Crne Gore ne treba posmatrati kao pet ili šest odvojenih cjelina nego kao instituciju koja se bavi, shodno Zakonu o nacionalnim parkovima, zaštitom, unaprijeđenjem i razvojem nacionalnih parkova. Kako u okviru preduzeća postoji pet nacionalnih parkova, stručne službe JPNPCG i to: Služba za unaprijeđenje i razvoj, Služba za promociju, edukaciju i marketnig, Služba za pravne i opšte poslove i kontrolu, kao i Služba za finansijske poslove, obavljaju poslove za sve parkove i trebaju se tako i posmatrati, uključujući i finansijska sredstva koja se koriste za upravu parkova", istakli su iz JPNPCG.

Oni su dodali da je stručnim službama čije je sjedište u Podgorici posao vezan za svaki nacionalni park pojedinačno, shodno planovima upravljanja.

"Osvrćući se na dio govora Rakčevića koji se odnosi na decentralizaciju NPCG, obavještavamo javnost da je centralizovano upravljanje nacionalnim parkovima model koji je zastupljen u različitim vidovima u mnogim zemljama, i da je u Crnoj Gori pokazao značajne komparativne prednosti u odnosu na decentralizovani koji bi podrazumijevao posebno javno preduzeće za svaki nacionalni park. Ovakav način organizacije odražava specifičnost teritorijalnog rasprostranjenja nacionalnih parkova i ukupne površine države koji omogućava efikasno sprovođenje jedinstvenih poslovnih politika na teritorijama parkova. Pored ovih bitne prednosti jedinstvenog načina organizacije i upravljanja su i mogućnost kreiranja jedinstvenih razvojnih politika i mjera usmjerenih na zaštitu biodiverziteta i održivo korišćenje prirodnih resursa, efikasniju i koordinisanu primjenu strateških dokumenata, zakona i planova na prostoru parkova", kazali su iz JPNPCG.

Iz ovog javnog preduzeća su kazali i da su stručni potencijali prisutni na jednom mjestu, što kako tvrde, omogućava efikasnije donošenje i implementaciju upravljačkih dokumenata, niže troškove za rad administracije i bolju kontrolu troškova (centralizovane nabavke), donošenje i primjena jedinstvenih pravilnika za funkcionisanje poslovnih procesa, prenošenje znanja i iskustava i primjena u drugim parkovima, efikasnija prezentacija i promocija parkova.

"Kada je riječ o NP Durmitor i ulaganja novca u njegovu valorizaciju, a u cilju unaprijeđenja turističke ponude tog parka u toku je realizacija i ulaganje u niz kapitalnih projekata u saradnji sa Direkcijom za javne radove. Među njima je valorizacija Žugića luke u kanjonu Tare u NP Durmitor (Izrada projekata izgradnje Centra za raftere i rekonstrukcije i revitalizacije Žugića vodenice), izgradnja i opremanje restorana na Crnom jezeru u NP Durmitor, stavljanje u funkciju motela Radovan Luka, kao i izgradnja izložbenog paviljona u okviru NP Durmitor. Iz svega navedenog može se zaključiti da se itekako novac zarađen na ovim prostorima troši i za promociju, valorizaciju i zaštitu NP Durmitor", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: