Smije li Univerzitet na Veljovića?

Iz Rektorata nijesu odgovorili na pitanja koliko su inicijativa za provjeru plagijata dobili, a shodno odluci s kraja septembra 2018, za koliko je radova formirana komisija, te koliko njih se provjerava
242 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Veljović
Veselin Veljović

Inicijativa za provjeru autentičnosti magistarskog rada direktora Uprave policije Veselina Veljovića Rektoratu Univerziteta Crne Gore stigla je od Centra za građansko obrazovanje, potvrđeno je “Vijestima” iz te NVO.

“Cijenili smo da bi bilo društveno korisno praktično testirati tu nedavno donesenu Odluku Senata, prema kojoj se može utvrđivati da li su i radovi nastali prije 2015. plagijati, a imajući u vidu da je o magistarskoj tezi Veljovića bilo dosta riječi u medijima i sporenja autentičnosti njegovog rada. S obzirom na to da ova Odluka daje mehanizam i za retroaktivnu provjeru autentičnosti radova, želimo da vidimo da li je taj mehanizam zaista funkcionalan, kao i da li se primjenjuje selektivno ili neselektivno”, kazala je Mira Popović iz CGO.

“Vijesti” su ranije upoređivale rad Veljovića sa udžbenikom njegovog mentora i došle do podatka da je direktor policije doslovno prepisao skoro 40 stranica knjige, koja se izučava na trećoj godini Pravnog fakulteta, u okviru predmeta Međunarodno javno pravo. Tako je magistrirao na štivu sa osnovnih studija, sporadično navodeći da se radi o citatima iz Krećinog udžbenika.

Iz Rektorata nijesu odgovorili na pitanja koliko su inicijativa za provjeru plagijata dobili, a shodno odluci s kraja septembra 2018, za koliko je radova formirana komisija, te koliko njih se provjerava.

Popovićeva ističe da CGO nije promijenio stav da je Odluka, koju potpisuje rektor Danilo Nikolić, neustavna.

“Ali, istovremeno, dok je na snazi ta Odluka, hoćemo da provjerimo i kako se ona primjenjuje. Nas je iznanadilo donošenje te Odluke, imajući u vidu da se ovih dana očekuje usvajanje Zakona o akademskom integritetu koji ovo pitanje uređuje za sve visokoškolske ustanove i da je upravo odredba o retroaktivnosti u posljednjoj verziji tog nacrta Zakona obrisana, uz ocjenu da to može srušiti čitav zakon. Sada se ta odredba pojavljuje kroz Odluku UCG i mi smo ukazali na tu nelogičnos”, precizirala je Popovićeva.

Ocjenjuje da ne postoji objektivni razlog da Rektorat ne primijeni Odluku na njihovu inicijativu za provjeru rada Veljovića.

“Ukoliko se to, kojim slučajem desi, pokazaće se da je Odluka donijeta sa ciljem da se (zlo)upotrijebi za razračunavanje sa odabranim pojedinicima, i da na UCG nema stvarne volje da se na neselektivan način bave svim slučajevima plagijarizma”, zaključuje Popović.

Na osnovu ove Odluke provjerava se magistarski rad lidera Demokrata Alekse Bečića. Tročlana Komiisija sastavljena je od profesora iz Zagreba, Splita i Beograda.

Selektivan pristup biće poguban po UCG

Popovićeva napominje da je brzina usvajanja jedne ovakve odluke neočekivana, “kao i brza primjena na jednom opozicionom lideru”.

“Eventualno opredjeljenje da se istom brzinom ne ispitaju navodi iz prijave protiv Veljovića, bi bilo pogubno po ugled UCG. Selektivan pristup ne smije postojati, a napominjem da UCG nije propisao nikakvu posebnu proceduru podnošenja ovakvih inicijativa ili prateće dokumentaciije, niti smo mi to dobili kad smo direktno tražili ta pojašnjenja od UCG. Nadamo se da će ovo motivisati i druge građane da podnesu slične inicijative Eektoratu UCG za sve one za koje sumnjaju da su plagirali svoje radove”, kazala je Popovićeva.

Bonus video: